Muva klijanca (Delia platura) najveće štete nanosi kulturama kao što su pasulj, grašak, soja, bob, kukuruz, repa, suncokret, kukurz, lubenica i raznim drugim povrtarskim biljkama 8preko 30 različitih biljaka). Prisutna je širom sveta, ima mnogo različitih lokalnih naziva, ali i par desetina na latinskom jeziku. Kod nas se još naziva i korenova muva.

Larva ovog štetnog insekta napada nabubrelo seme, izjeda klicu i klicine listiće. Hladnija proleća takođe utiču na veće štete jer tada biljka sporije klija i niče, pa se samim tim i sporije razvija.

Napada biljke koje su nikle, tada se larva prebacuje u mladu stabljiku. Ovo je prisutno uglavnom kod biljaka koje imaju krupnije seme, ali takve biljke usled štetnog dejstva insekta zaostaju vidno u razvoju.

Izgled insekta

Odrasli insekti muve klijanaca dosta podsećaju na kućnu muvu. Dostižu veličinu oko 6 mm, crnosive su boje i imaju pruge na leđima. Izgledom se lako može pomešati sa lukovom muvom.

Delia platura

slika sa wikimedia.org

Larve nemaju noge, bele su boje i dugačke su oko 7 mm. Glava im je crne boje. Lutke su tamnosmeđe do crne boje i nalaze se u zemljištu blizu korena.

Jaja imaju prečnij 1,5 mm i bele su boje. Nisu gusto grupisana, ali se ipak nalaze u blizini.

Životni ciklus

U toku sezone ova štetočina ima 2 generacije, a u slučaju povoljnijih uslova i 3 generacije.Prema nekim informacijama to može biti i do 5 generacija (link).

Prezimljava u stadijumu lutke, sakrivena u površinskim slojevima zemljišta. U proleće počinje da se javlja odrastao insekt. Posle parenja, ženka polaže jaja u površinski sloj zemljišta, može da položi oko 250 jaja. Larva iz jajeta izlazi nakon 3 ili 4 dana u zavisnosti od temperature. Kasnije će oštećivati nabubrela semena kao i klicu.

Larva će se na početku hraniti organskom materijom, te su idealni tereni gde se izvodi redukovana obrada zemljišta ili se obilato đubre stajnjakom.

Period razvoja larve traje oko tri nedelje. Nakon toga dolazi na red faza lutke koja može trajati desetak dana. Odrasla muva klijanca (korenova muva) može da preživi malo manje od mesec dana.

Mere zaštite

Šteta će biti manja kod sorti koje imaju brži period njicanja. U slučaju proizvodnje rasada se treba potruditi da se razvoj biljke što brže odvija. Muva klijanca će biti ograničena ukoliko se ispoštuje vreme za setvu i optimalnu dubinu.

Šteta koju prave se može pomešati na terenu sa lukovom muvom i kupusnom muvom.

Problemi se mogu očekivati ukoliko se setva obavi po hladnom vremenu i na poljima koja imaju više organske materije. Deo zaštite se obavi unošenjem zaštitnih materija u zemljište, ali za sada nema mnogo preparata namenjenih isključivo za ovog štetnog insekta. U slučaju problema se posavetujte sa stručnim licima.

Nazivi na drugim jezicima

Muva klijanca je globalno rasprostranjen štetni insekt, tako da ima mnogo različitih naziva širom sveta. Za one koji bi da prikupe dodatne informacije, ovde ćemo navesti neke od najčešćih naziva. Na našim prostorima je poznata i kao korenova muva.

 • Engleski: corn seed maggot; seed corn maggot; seed corn maggot; seed potato maggot
 • Španski: gusano de la semilla de maíz; gusano de las semillas en germinación; mosca de la semilla; mosca de la semilla del frijol; mosca del frijol; mosca gris de los sembrados
 • Francuski: mouche de la graine de l’haricot; mouche des légumineuses; mouche des semis; mouche grise des semis
 • Danski: boenneflue
 • Finski: tarhakaerpaenen
 • Nemački: Fliege, Bohnen-; Fliege, Graue Wurzel-; Fliege, Kammschienenwurzel-; Fliege, Saaten-; Fliege, Schalotten-
 • Izrael: zvuv hashokaim hasair
 • Italija: mosca dei fagioli
 • Japan: tanebae
 • Holandija: Bonevlieg; Sjalottenvlieg
 • Norveška: bonneflue
 • Švedska: borststjaertfluga