Celerova muva  je naziv koji se kod nas koristi za dva insekta (Euleia heraclei L.) i (Acidia heraslei L.). Na slikama dole se može videti da je sličnost među njima veoma velika i da je to razlog zašto ih nazivamo istim imenom.

Pored sličnosti po izgledu, važno je napomenuti da postoji više nijansi u bojama, od kojih se neke nijanse boje preklapaju kod obe vrste.

Pored celera ovi štetni insekti mogu problem napraviti i na paštrnjaku. Šteta je izražena naravno prilikom jakih napada na mladim biljkama koje imaju malo listova.

kako izgleda celerova muva

Acidia heraslei L.

celerova muva

Euleia heraclei L

Celerova muva spada u grupu voćnih mušica. Prisutne su u celoj Evropi uključujući i Ujedinjeno kraljevstvo.

Odrastao insekt je dužine oko 5mm, dok je zbog izgleda krila širok oko 10mm. Larva (crv) celerove muve se povremeno naziva i miner lista celera. Larva je bele boje i nema noge, kad se potpuno razvije ima dužinu od oko 8mm.

Prosečno celerova muva u toku godine može da razvije dve generacije insekata. Kad je lošija godina to može biti jedna, a kad su baš dobre godine to mogu biti tri generacije. Ali kao što smo spomenuli najčešće su to dve generacije štetnih insekata godišnje.

Ženka najčešće polaže oko 100 jaja i to svako pojedinačno da bi se larve mogle razvijati bez konkurencije za hranu.

celerova muva

slika pruzeta sa sajta 2birdtheory.blogspot.com

Šteta nastala delovanjem celerove muve

oštećen list celera

slika pruzeta sa sajta ukflymines.co.uk

Pored štete koju nanosi celeru, napada i zasade paštrnjaka. Takvim svojim delovanjem celerova muva nanosi štetu na plodovima i umanjuje njihov krajnji kvalitet.

Prisustvo štetnog insekta na zasadima celera i paštrnjaka se može primetiti od kraja aprila pa sve do u jesen. Larva se hrani mekim tkivom na listovima ostavljajući iza sebe na listovima nepravilne mrlje oštećenja koja su u početku svetlije boje. kako vreme prolazi ta oštećenja na celeru postaju tamnija.

Ukoliko je napad intenzivniji, dolazi do oštećenja većeg broja listova na biljki i plodovi celera i paštrnjaka počinju slabije i nepravilno da se razvijaju.
Zaštita

Prva mera zaštite bi bila da se celer, paštrnjak i peršun ne sade blizu gde su gajeni prethodne godine. Pregledi na parcelama koji se nalaze pod zasarima ovih biljaka trebaju biti učestali u toku maja i juna meseca da bi se na vreme uočilo da li je došlo do veće pojave celerove muve na biljkama.

Tema na poljoinfo forumu: