Jabukina lisna buva ili jabučna buva (Psylla mali) je štetni insekt koji najčešće napada stabla jabuke. Ona prezimljava u formi jaja na tankim granama i veoma često blizu mesta gde će se pojaviti mladi pupoljci. Veoma je otporna na niske temperature, a najprisutnija je širom Evrope, Turske, u Japanu i Kanadi.

Njihovo prisustvo je uočljivo ukoliko se na stablu jabuke nalazi medna rosa i karakteristične bele voštane niti koje podsećaju na paučinu. Odrasla jabučna buva ne pričinjava veliku štetu, već nju prave isključivo larve koje se hrane sokovima iz pupoljaka.

Pored jabuke, mogu da se nađu i na glogu. Povremeno se za ovu vrstu koristi i naziv Cacopsylla mali.

Izgled

Telo ženke je u početku plavo-zelene boje, a vremenom postaje žuta i na kraju u jesenjim mesecima ona je crvena. Antene su im tamne sa tankim završecima. Grudni koš im je iste nijanse, sa belim tufnama i pet žutih uzdužnih linija po leđima.

Mužjaci su nešto tamnije boje i po ostalim karakteristikama su istovetni ženkama. Odrasle forme mogu da narastu do dužine od 2,5 do 3 mm. Oba pola poseduju par providnih krila sa braonkastim žilama, koja im omogućavaju lako kretanje sa jedne na drugu jabuku.

Larve su žute, duguljasta sa crvenim očima na vrhovima glava, dok su nimfe plavo-zelene.

Jaja ovih insekata su ovalnog oblika, dužine svega 0,4 mm i bledo-narandžaste boje, a svaka ženka može tokom života da položi između 150 do čak 500 komada. Kako vreme prolazi jaja postaju tamnije boje.

vaši na jabukinom listu

preuzeto sa botanistii.ro

Ciklus razvoja

Jabučna buva ima jednu generaciju godišnje i prezimljava kao jaje na tankim granama drveća ovog voća. Veoma su otporni na niske temperature, a krajem aprila i početkom maja počinju da se pojavljuju larve.Velike oscilacije vremena tako da prvo bude toplo i da zatim zahladi na nekoliko dana značajno smanjuje broj larvi koje se uspešno izlegu.

Nakon izleganja se larve kreću ka pupoljcima jabuke i svojim ustima počinju da buše njihovo tkivo, pri tom sišući sok. Već krajem maja one se kače za listove i počinju pretvarati u odraslu jedinku.

Nova jabukina lisna buva javlja se u junu i prisutne su sve do jeseni. U pitanju su veoma aktivni insekti koji lete od jednog stabla do drugog u potrazi za hranom i parenjem. Kopulacija se obavlja u avgustu i septembru, dok polaganje jaja obavljaju konstantno sve do kraja oktobra.
Šteta koju pravi jabučna buva

Štete koje jabukina lisna buva pravi nastaju u proleće i to čine njene larve. Odmah pošto se izlegnu, one puze do nabubrelih pupoljaka i počinju da sišu biljni sok iz njih. Pri tome one luče mednu rosu, zbog čega se listovi izdanaka zalepe, što za posledicu ima njihovo zaostajanje u razvoju.

Na kraju se mladi pupoljci suše i počinju da otpadaju, pa dolazi do izostanka pojave plodova. Ponekad se greškom može pomisliti da je problem na jabukovim stablima napravio pozni mraz.

Nakon što isišu sok iz pupoljka, larve prelaze na listove stabla. One ih nagrizaju i takođe sišu sokove iz njih. To za posledicu ima sušenje listova i na kraju njihovo otpadanje. Takođe se može na mednoj rosi razviti i gljivica Capnodium.

šteta na jabukama

slika sa ahdb.org.uk

U slučajevima jačeg napada, jabučna buva može da prouzrokuje ogromne štete, deformaciju ploda i njegovo izostajanje u velikoj meri. Osim što može da prouzrokuje manji prinos, već može dovesti i do zaostajanja razvoja celog stabla.

Mere zaštite i suzbijanje

Važno je na vreme uočiti prisustvo ovih larvi, naročito u periodu pre cvetanja jabuke. Latice ovog voća na pupoljcima koji su delimično otvoreni poprimaju braon boju, pa ako se ne reaguje blagovremeno, cvetovi mogu u potpunosti da se osuše i da otpadnu.

Zbog toga se preporučuje upotreba insekticida u toku zime, dok je jabukina lisna buva prisutna u formi jaja. Ona su veoma osetljiva na delovanje ovih hemijskih sredstava i njihova primena može u velikoj meri da ih eliminiše. Osim toga, insekticidi su efikasni i protiv larvi ovih insekata, naročito dok su još mlade.