Sirak metlaš (lat. Sorghum vulgare var. technicum) spada u grupu sirkova (lat. Sorghum bicolor) ima nekoliko varijacija od kojih je najpoznatija sirak za zrno  a takođe se tu nalaze i sirak šećerac i sudanska trava (lat. Sorghum bicolor subsp drummondii ).

Ova biljka se uglavnom proizvodi za poznatog kupca, a potražnja na tržištu je stabilna. Sirak metlaš nije zahtevna biljka, a tokom proizvodnje se koriste saveremene metode. Jedini izuzetak jeste berba koja se obavlja ručno.

Kod nas je prozvodnja ovog tipa sirka najzastupljenija u Vojvodini.

Izgled

Prilikom rasta sirak metlaš podseća na kukuruz, jer ima stabljiku sa sličnim listovima, na vrhu se nalazi kićanka koja podseća na kakukuruz. Na engleskom mu je naziv Broom Corn baš zbog te sličnosti.

Gajenje sirka metlaša

Agrotehnika je kao i za kukuruz; zaorava se, ili stavlja predsetveno NPK djbrivo; seje se na razmak 7-8 cm; ne prihranjuje se; njiva mora biti čista od divljeg sirka, jer ga je nemoguće tretirati sa herbicidima. I sve je lako dok ne đođe sečenje metlica. E tu je problem, jer se to radi ručno.

Nemoguće je raditi mašinski jer još uvek nema selekcije sirka metlaša sa ujednačenom visinom biljke. Sečenje metlica je najskuplji deo posla oko sirka. Kada je dobro uvežbana ekipa, desetak ljudi može za 8 sati poseći i do 3 jutra, ako sirak nije preterano visok.

sirak metlaš na njivi  – slika preuzeta sa poljoinfo.com
Seme se ovrši na posebnoj vršilici i sa njime se uglavnom pokriju troškovi ručnog sečenja metlica. Sa jutra može roditi i do 3000kg, ako dobije kišu početkom jula i ako nema avgustovskih magli. Seme rado otkupljuju mešaone, i njegova cena je oko 70% cene kukuruza, što je takođe odlično, ako se uzme u obzir da je seme ovde – nusproizvod.

Odnos metlice – seme je od 1:1 do 1:2. Žetva, tj. sečenje metlica je u avgustu mesecu.

Inače kao predusev za bilo šta je odličan, jer se osim metlica cela biljka zaorava, tako da iznosi vrlo malo makroelemenata. Sirak metlaš zaorava se kao zelena masa.

sirak metlaš na njivi – slika preuzeta sa poljoinfo.com
Leave a Reply