Patuljasti bor ( Pinus mugo ) je biljka koja svima privuče pažnju. Poseduje karakterističan miris bora, kao i izgled. Samo što bude veoma nizak, tako na primer sa tri godine porsečna visina je 22 cm.

Kao i kod ostalog ukrasnog drveća i ovde postoji više raznih varijeteta, najpoznatiji su ‘Gnom’, ‘Mughus’,  ‘Mops’, ‘Ophir’, ‘Pumilio’,  kao i kaljemljena verzija ‘Brepo’. Treba obratiti pažnju pri kupovini, jer se često dešavaju prevare gde se redovni borovi prodaju kao patuljasta forma.

Dosta često se gaje u velikim saksijama, kamenjarima ili ako se radi na formiranju japanskog vrta. Povremeno se naziva i bor krivulj, što baš i nije tačno jer su to dve različite vrste.

Izgled

Patuljasti bor kao što smo spomenuli ima više varijeteta, tako da prilikom kupovine se raspitate koji je u pitanju. Neka zajednička odlika jeste da mogu u visinu narasti do dva metra, a u širinu do 3 metra. U divljini dostiže veće visine.

Usled toga što je razvijeno mnogo varijeteta, sama forma stabla i boja iglica se može veoma razlikovati između njih. Trenutno na svetu varijeteta ima više desetina, ovde ćemo postaviti samo slike tri različita da bi prikazali raznolikost.

Pinus Mugo Mops patuljasti bor

Pinus Mugo Mops

 

Patuljasti bor Humpy

Pinus mugo Humpy

 

Wintergold varijetet bora

Pinus mugo Wintergold

Razmnožavanje

Mogu uspešno da se razvijaju iz semena, međutim problem može predstavljati pojava gljivica na tek niklim biljkama. takođe je problem što se treba čekati par godina da se biljka formira, što povećavanjegovu cenu.

Semenke se iz šišarki prikupljaju u oktobru mesecu, međutim treba znati da borovi najranije sa 10 godina tek počinju davati šišarke. U većini slučajeva je potrebno da prođe dosta više. Borovi na sebi imaju i muške i ženske cvetove, međutim oni su odvojeni, a oprašivanje se vrši pomoću vetra.

Razmnožavanje patuljastog bora se može raditi i pomoću reznica, međutim jako mali procenat biljaka se ožili.

Gajenje

Bez obzira na to koji je varijetet u pitanju postoje dva načina za gajenje. Prvi je da se patuljasti bor pusti da slobodno raste, a drugi jeste da mi se kidaju izboji (pincirati) radi dobijanja pravilne i kompaktne forme.

Mada je patuljsato drvo u pitanju, ipak je ograničen broj godina koliko može provesti u saksiji. Prilikom gajenja u saksijama ili žardinjerama može doći do pregrevanja zemlje u njima što veoma negativno utiče na koren i biljka može da se osuši.

Prilikom presađivanja se na dnu rupe u zemlji gde će doći biljka ubaciti sloj kamenja ili krupnijeg šljunka da posluži za drenažu.

Kada se sadi treba sa njim što više zemlje sa kom je stigao ubaciti. Na taj način će pretrpeti najmanji stres i brže će krenuti da napreduje u novoj sredini.

Patuljasti bor ima male zahteve za održavanjem tokom sezone, jedino je potrebno ukloniti korov koji nikne ispod njega. Taj korov tokom sezone preraste visinu biljke i na taj način kvari njen izgled.