Pipa jagodine peteljke ( Caenorhinus germanicus ) poznat još i pod nazivom jagodin surlaš ili jagodin svrdlaš. Pored jagoda mogu da se hrane i na malinama, kupinama i divljim ružama.

Napada peteljke listova biljke i cvetova. Svojim rilom štetočina izbuši nekoliko rupica i na taj način prekida dotok sokova što dovodi do sušenja cvetne stabljike iznad tog mesta. Poznat je i pod latinskim nazivima Rynchites germanicus ili Neocoenorrhinus germanicus.

Često ga mešaju sa jagodinim cvetojedom. Razlika je u tome što surlaš napada listove biljke i preseca dotok soka, što dovodi so sušenja lista, a cvetojed odseca cvetove jagode.

Izgled insekta

Odrastao jagodin surlaš je izduženog, ovalnog oblika i dugačak je 3- 4 mm. Na njemu dominiraju pepeljasto sive nijanse (ponekad sa plavim nijansama) i prekriven je sivim dlačicama.

Larva nema noge. Dugačka je 2 – 4 mm, savijena u potkovicu i ima naboranu kožu.

štetni insekt na jagodama

slika sa wikipedia.org

Jaje ima oblik elipse i dužina im je oko 0,5 mm. Lutka se razvija kada se larva spusti u zemlju, gde se nakon prelaska u odrstao oblik insket zadrži u toj čauri i prezimi.

Životni ciklus

Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje, a zimu provode u formi odraslog insekta unutar kokona. Krajem marta počinju ponovo da se hrane lišćem jagode. Prve promene na biljci koju je napao jagodin surlaš su vidljive krajem aprila i početkom maja meseca.

Štetu pravi odrasli insekt surlaša. Sa donje strane cvetne štapke ili peteljke buše rupu i u nju polažu jaja. Jedna odrasla ženka je u stanju da položi oko stotinjak jaja, što znači da isto toliko listova i uništi. Mnogo su veće štete ako ženka jaja položi u cvetne stabljike.
U zavisnosti od toplote, embrionalni razvoj jaja koje je surlaš položio, može da traje od 5 – 19 dana. U peteljki u kojem je ženka položila jaja, ostaju do potpunog razvoja larve. U proseku to može da traje oko 40 dana.

Kad larve odrastu, napuste biljku i odlaze pod zemlju, gde se kokone i daju odrasle jedinke. Prezimljavaju u zemlji na dubini oko 5 cm ili na zemlji u opalom lišću.

Zaštita bilja od pipa jagodine peteljke

Jedna ženka koja treba da polaže jaja može na manjem jagodnjaku da napravi značajnu štetu. Prilikom identifikacije na osnovu izgleda treba biti pažljiv jer liči na jagodin cvetojed. Malo više pažnje posvetiti za rane sorte jagoda pošto su osetljivije na ovu štetočinu.

Od biloških metoda zaštite određeni rezultat može dati među redna obrada zemljišta u hladnijem periodu godine. Na taj način se utiče na odrasle insekte koji prezimljuju u zemlji.

zaštita jagoda

U proleće odmah nakon vegetacije, a pre nego što biljka procveta, potrebno je tretirati jagodnjak. Na taj način uništavaju se odrasli oblici pre nego što polegu jaja. najčešće se nedelju dana nakon prvog tretmana obavi i drugo radi bolje zaštite.

Za korišćenje insekticida kojima ćete tretirati jagodnjak potrebno je posavetovati se sa stručnim licem.