Čađava krastavost jabuke (Venturia inaequalis) je bolest koja se javlja na jabukama, kako na listu tako i na plodovima i veoma je rasprostranjena. Šteta koje izaziva ovaj patogen su prisutne svake godine. Ovo se naziva još i čađava pegavost jabuke.

Direktne štete mogu da se vide na plodovima, dok su indirekne štete manji broj pupoljaka za sledeću godinu. Slabo napredovanje stabla jabuke se može očekivati ukoliko se ne radi na suzbijanju ove bolesti nekoliko godina za redom.

Za ovu bolest na jabukama se koriste još i nazivi čađava krastavost plodova i crna lisna pegavost jabuke.

Simptomi čađave krastavosti jabuke

Najčešće se simptomi zaraze mogu uočiti na listovima i plodovima jabuke, ali se mogu pojaviti i na cvetovima u periodu cvetanja. Čađavost se na listovima može uočiti kao pega koje imaju maslinastu boju a kako vreme prolazi ta boja postaje tamno smeđa. Ukoliko se zarazi mlado lišće koje tek izlazi iz pupoljaka ono se kompletno deformiše i nakon toga opadne.

Zaraza na listovima se prvo može uočiti sa donje strane, tek nakon nekog vremena se može videti i na gornjoj strani lista. Brže se šiti na mladim listovima nego na starijim koji su već razvijeni.

kada se zarazi cvet jabuke sa ovom zarazom, on će se osušiti i odmah će da opadne.

čađava pegavost na listu

slika pruzeta sa sajta orangepippintrees.com

Na plodovima jabuke koji se zaraze dok su mladi deformišu se i otpadaju sa stabla. Na već razvijenim plodovima se pojavljuju manje deformacije, praćene sa modrozelenim pegama koje vremenom tamne i u pojedinim slučajevima se javlja pucanje na kori.

Ciklus razvoja čađave pegavosti

Bolest se zadržava u sklopu odumrlih i otpalih delova biljke, te tako provodi zimu. Kada lišće opadne, čađavost se više aktivira i proširi po celom listu a tek nakom otprilike mesec dana ulazi u fazu mirovanja i tako provodi zimu.

Sa toplim vremenom se stvaraju uslovi da se opet aktivira i nakon kontakta sa vodom ( rosa ili kiša) dolazi do izbacivanja spora koje potom vetar raznosi. Položaj delova biljke koji su zaraženi proveli zimu na tlu nije svuda isti i spremnost da se izbace spore u vazduh nastupa u različitim periodima. Zahvaljujući tome čađava pegavost ima veoma dug period u kome može da se pojavi na voćnjaku.

Kišni periodi sa toplim vremenom pogoduju razvoju ove bolesti u voćnjaku.

Video snimak

Prilog o čađavoj pegavosti plodova i lista na jabukama.

Zaštita od čađave pegavosti jabuke

Zaštita se sastoji pre svega od preventivnih prskanja. Ukoliko se iz nekog razloga u ranoj fazi  pojavi bolest među stablima jabuka, ostaje samo mogućnost da se probaju umanjiti štete. Period zaštite počinje sa razvojem vegetacije sredinom aprila meseca i traje do sredine jula.

Prskanje započinje kada se voćke nalaze u fazi “mišijih ušiju” i nakon toga prskanja se ponavljaju u periodima od 8 do 14 dana kako vremenski uslovi dozvole.

čađavost na plodu jabuke

slika pruzeta sa sajta planetnatural.com

Ako se nije obavljena zaštita, širenje bolesti po voćnjaku zavisi od dve stvari: vremenskih uslova i sorte jabuke koja se gaji. Različite sorte jabuka imaju različit stepen otpornosti prema širenju patogena po njima.

Jedan od načina za smanjii opasnost da se umanj čađava pegavost jabuka jeste uklanjanje opalog lišća iz voćnjaka. Međutim to je mera koja može da se primeni na manjim voćnjacima.
Takođe je preporuka da se odradi dobro orezivanje jabuka na način da su krošnje dobro provetrene i da se na taj način ubrza sušenje listova i plodova. Na taj način se skraćuje period zadržavanja vlage na stablu jabuke pa samim tim i mogućnost da se Venturia inaequalis uspešno razvije.

Tema na poljoinfo forumu:
Tagged: