Narandžasti crv (Amyelois transitella) je vrsta letira – moljca čije larve prave dosta veliku štetu. Odrasli insekti su neupadljive sivo smeđe boje i teže se primećuju u voćnjaku. Takođe i prisustvo larvi je teže uočiti jer se samo može primetiti manja rupica na plodovima.

Ova štetočina napada orase, badem, nar, pistaće, smokve. Prvi znaci da je štetočina napala biljku su male rupice na plodu. Dok se crv razvija i raste u plodu, prisutne su i sve veće količine svilenkaste paučine.

U toplijim predelima narandžasti crv nanosi štetu i na zasadima sa citrusima.

Izgled insekta

Raspon krila im je od 9.5 to 11 mm. Odrasle jedinke lete od kraja marta do kraja oktobra u predelima sa malo toplijom klimom.

Kako crv sazreva glava mu postaje crvenkasto – smeđa. Većina moljaca ima siva prednja krila sa crnim oznakama. Iako stvarne nijanse sive variraju od svetlo – sive do skoro crne, a crne oznake su nepravilnog oblika

Jaja su sjajna i kremasto – bele boje.

Životni ciklus

Polažu se u malim grupama. Tokom inkubacije menjaju boju preko roze do crvenkasto – narandžaste.

Jedna odrasla ženka u toku sezone može da proizvede i položi od 3 – 200 jaja, a prosek se obično uvek kreće oko 85 jaja. Na 28 C stepeni period inkubacije traje 5 dana.

Larve se smatraju štetočinama kod nekoliko vrsta i to kod oraha, smokve, badema i pistaća.

Larva je dugačka od 1,27 – 1,9 cm i crvenkasto – narandžaste je boje kad se prvi put otvori. Nakon prvog linjanja prelazi u krem boju. Kasnije i sama njihova boja će zavisi od hrane.

leptir štetočina

izvor – thedailygarden.us

Kako se larve hrane, one proizvode obilne svilenkaste mreže ( paučina ) kojima napadaju unutrašnjost oraha koja postaje gruba.

Larve se razvijaju mnogo brže kad je relativna vlažnost vazduha velika. Kad je vlažnost vazduha 55 % treba im oko 55 dana da se razviju, dok sa 95 % im treba samo 22 dana.

Lutke traju oko nedelju dana i tamno braon su boje.
Na temperaturi od 28 C stepeni, pod uslovom da je vlažnost vazduha 95% , jaje će do odrasle jedinke stići za 36 dana. Međutim, pod uslovom da je vlažnost vazduha 55% trebaće mu 69 dana da postane odrasla jedinka.

Mere zaštite

Redovni pregledi voćnjaka igraju ključnu ulogu u suzbijanju ove štetočine. Da bi se dobili kvalitetni rezultati pregleda mogu da pomognu feromonske klopke, na koje će se ovi moljci uhvatiti.

Nakon branja plodova, sve neobrane orase uništite kako biste smanjili širenje zaraze. Prikupite ih i spalite van voćnjaka. Na terenima gde se aktivno proizvodi badem za kontrolu ove štetočine koriste ose Goniozus legneri.

Takođe sve zaostale plodove koji su se slučajno našli negde na travi ili obližnjem putu treba skloniti i uništiti pre kiše. Ukoliko između redova imate viosku travu ili neku drugu pokrivnu površinu, uklonite je jer doprinosi širenju ovog štetnog insekta. Narandžasti crv svakako nije glavni problem u zasadima orašastog voća, ali je neophodno i na njega obratiti pažnju.

U godini kada se primeti problemi teško je preduzeti neke mere koje će popraviti stanje. Međutim već tad se mogu spremiti akcije za sledeću godinu koje će sprečiti polaganje jaja. Dobro bi bilo da se posavetujete sa stručnim osobljem.