Santa Marija (Santa Maria) je sorta kruške koja za berbu stiže polovinom avgusta. Poreklo je iz Italije (negde se može naći i podatak da je poreklom iz Engleske).

Ova sorta nastala je ukrštanjem tokom pedesetih godina 20 veka. Ima prijatan ukus, a sam plod nije previše sočan (ne curi kada se zagrize kao kod nekih sorti). Zbog takvih osobina ima stabilan udeo na tržištu , od sorti krušaka iz te grupe ona ja najpoznatija.

Velinina plodova je srednja i kreće se između 150 i 250 grama. Ima veći broj sorti koji se mogu koristiti kao njeni oprašivači.

Stablo

Kruška Santa Marija ima bujno stablo i rađa dosta dobro. Kao podloga se koristi sejanac divlje kruške, dok je potrebno korišćenje i nekog posrednika (međukalema) koji se postavlja između kruške i podloge. Pored korišćenja sejanca kao podloge, može da se koristi i dunja, načešće MA, MC i BA-29.

Cveta srednje kasno i nije preterano osetljiva na pozne prolećne mrazeve. Kod ove sorte kruške se može pojaviti povećana osetljivost na moniliju i na krastavost. Orezivanje treba da se radi umereno i nešto kasnije u odnosu na većinu ostalih sorti krušaka. Što se tiče kiselosti tla preporuka je da bude između 5,5 i 7 pH.

Kao oprašivači za ovu sortu se preporučuju: Abate Fetel, Viljamovka, Boškova bočica, Košija, Tosca.
Plod

Kruška Santa Marija ima zelenkastožutu boju sa rumenilom na strani ploda koja je bila okrenuta ka suncu. Plodovi spadaju u srednje krupne do krupne sa nekom prosečnom težinom od oko 180g.

plodovi kruške sorta santa marija

kruška Santa Marija

Miris je slabo izražen, dok je meso ploda sočno i aromatično, bele boje. Površina plodova je glatka.

Plodovi mogu da se čuvaju do tri meseca u hladnjačama, mada je neka preporuka da to ne bude duže od jedan i po mesec. Ipak ova sorta se najviše ceni kao stona i dobro se prodaje u svežem stanju. Ukoliko se berba vrši sa ciljem skladištenja u hladnjači potrebno ju je obaviti pre nego plodovi u potpunosti sazore.