Sibirski limun (Poncirus trifoliata, syn. Citrus trifoliata) je biljka koja se veoma često koristi kao podloga za citruse (limun, narandža i slično). Iako je bliski srodnik citrusa, prema botaničkom tumačenju ne spada direkno u tu grupu.

Poreklo sibirskog limuna je iz Kine i Korejskog poluostrva. Poznat je na našim prostorima još pod nazivom japanska gorka narandža. Može senaći dosta informacija da nisu nimalo zahtevne biljke i da dobro podnose mraz, ali treba voditi računa  da ukoliko im se obezbede dobri uslovi brže će rasti.

Kako izgleda sibirski limun

U pitanju je listopadno drvo koje ima specifične bodlje po sebi. Listovi veoma podsećaju na limunove listove. Cvetovi su bele boje a plodovi su žute boje. Prevod engleskog naziva biljke jeste narandža sa tri lista – Trifoliate orange

listovi i granje sibirskog limuna

slika preuzeta sa sajta wikipedia.com

žuti plod sibirskog limuna

slika preuzeta sa sajta wikipedia.com

 Gajenje sibirskog limuna

Podnosi – 20 °C, cveta već u toku druge godine a počinje da rađa poslje četvrte. Uglavnom se biljka drži na osloncu dok ne naraste do visine od oko 2,5 metra i onda se taj oslonac može ukloniti. To se obično odradi u toku treće godine rasta biljke. Sibirski limun najbolje uspeva na osunčanim mestima.

Jedna od zanimljivih karakteristika je da do sad nisu zabeleženi napadi štetnih insekata na ovu vrstu voća.

Takođe se sibirski limun koristi kao podloga na koju se kaleme ostale vrste citrusa. Neka prosečna starost do koje se dobro razvija jeste 25 godina. Bolje napreduje ako nema trave  oko njegovog korenja, pa se preporučuje malčanje ili redovno okopavanje sa ciljem suzbijanja korova.
Za potrebe uređenja vrtova se razvila sorta pod nazivom “Flying Dragon” što u prevodu znači vilin konjic. Takođe se koristi i kao živica jer u gustom sklopu stvara dobar živi zid zahvaljujući velikom trnju.

Razmnožavanje sibirskog limuna bi bilo najbolje probati direktnom setvom semenki iz svežeg ploda u zemlju.

drvo sibirskog limuna

slika preuzeta sa sajta wikipedia.com

Upotreba

Realno plod nije baš jestiv, pa se verovatno može koristiti u nekim mešavinama sokova ili džemova. Sibirski limun ima najveću prednost da se koristi kao podloga za kalemljenje drugih vrsta citrusa i za to bi ga trebalo i upotrebljavati.

Tema na poljoinfo: