Mačiji nokat (Uncaria tomentosa) je biljka koja je poznata i pod nazivom mačija šapa i mačja kandža, a engleski naziv je Cat’s claw. Razlog za takav naziv je deo biljke koji ima izgled mačijeg nokta jer je u pitanju zakrivljeni trn.

Pored ove biljke se kod nas može naći često pod istim nazivom i biljka Uncaria guianensis, koja iako potiče iz iste familije ipak ima malo drugačija svojstva. Prva vrsta se koristi za jačanje imuniteta, doj je ova druga vrsta se pokazala korisnijom kod stoporoze. Međutim trgovci veoma često pređu preko te podele po latinskim nazivima i sve prodaju kao mačiji nokat.

Izgled mačijeg nokta

Poreklo je Južna Amerika, Peru ih ima naviše da rastu po šumama. Mačiji nokat tamo raste kao lijana i može narasti do visina koje su oko 25m. U prvim godinama se razvija kao loza koja se kači za okolno drveće i koristi ga kao podupirač. Međutim kada stablo odrveni može stajati i samostalno.

mačiji nokat lekovita biljka

slika sa flickr.com

Listovi su kod ove biljke eliptični i rastu u parovima jedan naspram drugog. Za lečenje se koriste najčešće koren mačijeg nokta i kora.

Korišćenje mačijeg nokta

Kao i kod svog lekovitog bilja, preporuka je posavetovati se sa stručnim licima lekarima ili farmaceutima pre korišćenja u većem obimu. Mačiji nokat je biljka koja ima oko 10% tanina i prekomerno konzumiranje može dovesti u nekim slučajevima do problema sa jetrom ili bubrezima. Trudnice, dojilje i deca ne bi trebali da koriste preparate i čajeve kod kojih je mačiji nokat osnovni sastojak.

Brojne su mere gde se primenjuje, a najčešće se preporučuje za jačanje imuniteta. Jačanje imuniteta pozitivno utiče na zdrvalje i na taj način organizam može da se izbori sa većim brojme bolesti. Tako možemo naći informacije da je mačiji nokat pomogao oko mioma, cista, ženama nakon porođaja da se brže oporave, bolova u kostima, za brže zarastanje dubljih rana, smanjuje asmu, pa se navode ponegde primeri da je pomogao oko neke vrste tumora.

Upravo zahvaljujući jačanju imuniteta kod osobe koja ga koristi može se videti ovako šarenolik spisak zadravstvenih problema gde može pomoći. Zvaničan stav medicine jeste da se može koristiti kao dodatak u lečenju ( odluka doneta u Ženevi 1994 godine), sa ciljem jačanja imuniteta ali da ne postoje jasni dokazi da konkretno leči neke od teških bolesti.

Postoji mogućnost da se pojavi alergiska reakcija prilikom prvog uzimanja, pa tu treba biti oprezan. Pošto ova biljka ne raste kod nas, ovde se najčešće može nabaviti u formi kapsula ili tebleta koji su napravljeni od ekstrata ove biljke. Periodi koliko dugo da se korsite su od tri do 6 meseci i to zavisi od toga na šta bi trebalo da deluju.

Kada se želi iz nekog razloga pojačati imuni sistem, mačiji nokat je preparat o kom treba razmisliti. Doziranje i dužinu trajanja je najbolje dogovoriti sa stručnim licem. Takođe je potrebno poštovati ograničenje da ga ne uzimaju trudnice, dojilje i deca. Takođe ga ne treba koristiti za neke bolesti (tuberkuloza, multipla skleroza i reumatoidni artritis) koje su hronične i vezane sa imunim sistemom.
Tagged: