Ovas (Avena sativa) je biljka još poznata kao zob. Jednogodišnja je biljka i spada u grupu žitarica.

Ovas počinje da se gaji u bronzanom dobu i to na teritoriji Bliskog istoka. Otatle se proširila na Evropu, ali je uvek bila u senci pšenice i ječma.

Danas se od nje najviše proizvode zobene pahuljice, griz i ljuspice.  Prilikom određivanja tačnog vremena kada će početi žetva treba biti oprezan jer ova žitarica neravnomerno sazreva.

Izgled

Ovas ima koren koji ima tri primarne žile i više sekundarnih.  Stabljika ovasa bude visine do 120 cm, mada se u ratarstvu češće sreću niske sorete. Stabljika je šuplja iznutra. Ovas ima karakterističan oblik lista i klasa pa se lako razlikuje od ostalih žitarica. Klas ovasa ima jednu glavnu granu na kojoj se nalazi veći broj bočnih čtančica sa semenkama na kraju.

klas zobi – slika pruzeta sa sajta englishclub.com

Gajenje ovasa

Gaji se isključivo u plodoredu, najbolje posle mahunarki a nikako pre strnih žita pošto isušuje dosta zemlju. Obično se ozimi ovas seje polovinom septembra meseca, a ako se poseje nakon septembra meseca rezultati budu lošiji jer se ne stigne dobro izbokoriti pre početka zime.

Razmak između redova pri setvi treba biti oko 13 cm, a seme ovasa se polaže na dubini od oko 2 cm. Jari ovas se može sejati na početku prolećnih radova, a to uglavnom bude početkom marta meseca

ovas ili zob – slika preuzeta sa poljoinfo foruma

Ovas ne dospeva ravnomerno za branje i treba pratiti situaciju na terenu da bi se odredio tačan rok. Obično se sa berbom počinje kad vrh klasa bude u porpunsoti zreo, a pre nego zrnevlje počne ispadati.

Tema na poljoinfo forumu:
Tagged: