Somborska kaporka je rasa nastala ukrštanjem štajerske kokoške i domaće kokoške.

Težina petlova somborske kaporke je između 3,5 kg i 4 kg, dok je težina kokošaka somborske kaporke između 2,5 kg i 3 kg.

Što se tiče nošenja jaja prosek za somborsku kaporku jeste oko 200 jaja godišnje, mada postoje podaci i od kokama koje su nosile 250 jaja za godinu dana. Prosečna težina jaja jeste 60 grama, oplođenost jaja bude preko 90%. Uspešnost izvođenja pilića iz jaja somborske kaporke jeste 85%.

Vreme pronošenja kod somborske kaporke jeste nakon 6 meseci.

mlada somborska kaporka

slika preuzeta sa sajta poljoinfo.com
Citat standarda somborske kaporke je pruzet sa sajta zivinarstvo.com

Precizno predstavljanje ove rase najbolje je uradila sama Vjera Petkov koja je uradila i „radni“ standard. Po spoljašnjem izgledu somborska kaporka je ćubasta kokoš skladne forme tela, vrlo živahna i temperamentna stalno u potrazi za hranom. Skladno je građena kokoška. Glava joj je srednje velika, na kojoj se odmah iza kljuna nalazi lepo formirana ćuba. Perje ćube je usmereno vertikalno sa blagim padom na levu i desnu stranu (ne prekriva oči) i unazad formirajući skladnu celinu. Kod petla perje ćube stoji skoro vertikalno dok kod kokoške to nije sučaj. Suviše mala ili suviše velika ćuba kod oba pola smatra se greškom. Kljun je srednje dug, jak, blago povijen žutoroza boje.

Kresta u ove rase kokošaka je prosta sa pet pravilnih zubaca, jako crvene boje. Vidljiva je u svom početnom delu iznad kljuna dok je u srednjem i zadnjem delu prekrivena ćubom naročito kod kokošaka i uvek manje ili više povijena na levu ili desnu stranu. U petlova je kresta velika. Koža lica je nežna i crvene boje, iznad očiju obrasla finim kratkim uskim paperjem. Podušnjaci su srednje dugi, više ovalni, kod svetlih sojeva su izrazito crvene, dok kod tamnih crveno sive boje. Ova rasa ima podbradnjake srednje veličine, fine građe, a iste su boje kao i podušnjaci.

Ima srednje dug i jak vrat, blago povijen i dobro obrastao bujnim perjem naročiti kod petla. Trup je ovalan sa srednje širokim i dugim leđima koja se nose horizontalno, sa malim padom zadnjeg dela. Grudi ima blago naglašene, duboke i dobro razvijene. Krila su velika srazmerno telu i čvrsto priljubljena uz telo. Petlovi imaju srednje razvijen rep sa nekoliko solidno razvijenih srpastih pera, a nosi se pod ugom 30-400. Rep kod kokošaka je skladan, srednje velik i prilično zatvoren. Dobro su im razvijeni bataci, ne previše dugi ali zaobljeni i puni.

Noge su srednje duge, tankih kostiju, prekriveni sa žutom kožom kod svetlih sojeva, a tame boje kod tamnih. Noge se završavaju sa četiri pravilno razvijena prsta, i razvijenim mamuzama kod petla. Po standardu noge moraju biti neoperjale. Rasa je dobro obrasla perjem koje je čvrsto. Zastupljena je u više boja:  bela, crna, plava, žuto-crvenkasta i dr.

Somborska kaporka je autohtona rasa koja se nalazi pod zaštitom države, jer je stanje rase ocenjeno da je u stanju visoke ugroženosti.

braon somborska kaporka

slika preuzeta sa sajta 461081.forumromanum.com

Tema na poljoinfo forumu: