Sanska koza koja je poreklom iz Švajcarske, ime je dobila po dolini Sanen i reke gde se u početku gajila. Veoma je poznata po količini mleka koje daje. Postoji više tipova Sanske koze, koji su najčešće dodatno nazvani po zemlji gde su dodatno razvijeni.

U proseku koze imaju težinu od 68kg, dok jarčevi budu u proseku teški oko 85kg. Zahvaljujući tome se računa kao najkrupnija rasa od svih mledčnih rasa koza. U skaldu sa težinom je i visina koja se računa bez glave je kod koza u proseku je 74 cm, dok kod jarčeva ona jeste  85 cm.

Poseduje niz pozitivnih prednosti kada je u pitanju davanje mleka u odnosu na druge rase koza. Tako laktacija duže traje i daje malo više mleka dnevno od ostalih rasa. Mlečnost kod sanske koze je od 600 do 800 litara, a period laktacije  je oko 280 dana. Rekorna mlečnost kod ove rase je preko 2000 litara.

Sanska koza je uglavnom bele boje i to se forsira od strane udruženja, ali je isti tako priznata i svetlo smeđa boja (krem). Na glavi su moguće i dozvoljene manje tamne fleke tamnije boje dlake, ali to nije poželjno. Dlaka im je umerene dužine i dobro prilegla uz telo, sa mogućom dužom dlakom na leđima i na zadnjim nogama. Uši bi trebale da stoje uspravno i da su okrenute prema napred.

sanska koza na livadi

slika pruzeta sa sajta wikipedia.org

Izgled sanske koze

Sable sanska koza (Sable Saanen) je posebna rasa koja je doneta iz SAD u Evropu, a koja je zadržala mnoge karakteristike sanske koze od koje je nastala. Za ovu rasu je karakteristično da ima smeđu boju pa to ide preko tamnijih nijansi do crne boje.
Kako je to relativno nedavno stiglo u Evropu na ovim prostorima se može naći informacija da su to Sanske koze samo tamnije boje, što zapravo nije tačno.

Gajenje sanske koze

Za gajenje sanske koze je potrebno prvo naglasiti da hrana mora biti kvalitetnija nego kod ostalih rasa, to je preduslov da se iz njih izvuče maksimum u pogledu količine mleka i kvaliteta mleka.  Uz to se podrazumeva i konstantno prisustvo čiste vode.

stado sanskih koza na okupu

slika preuzeta sa sajta wikimedia.org

Sanska koza se obično pripušta jedanput godišnje i prilikom jarenja bude jedno ili dva jareta. Kozama  koje nose jariće je potrebno posvetiti malo više pažnje. Kada je u pitanju muža sanskih koza, to je potrebno da se radi dva puta dnevno.

Kako je boja dlake bela, koze mogu da imaju problema ukoliko su u dužem periodu izložene direktno sunčevoj svetlosti. Iz tog razloga je potrebno da im se napravi sklonište (objekat) gde mogu da se sklone ukoliko im zasmeta prejako sunce.

Tema na poljoinfo forumu:
Tagged: