Burska koza je poreklom iz Južnoafričke republike. Kod nas se na ovim prostorima naziva još i boar, a na engleskom je naziv boer goat. Naziv potiče od boer (čita se kao buri) koja na Afričkom znači farmer.

Razvoj burske koze je vezan za početak 20 veka, jer se tad počelo raditi na selekciji da se dobije koza za proizvodnju mesa. Korišćene su njihove autohtone rase, kao i neke iz indije. Trenutno se dosta radi na selekciji u Australiji i SAD-u, odakle se dalje izvoze matični primerci.

Kod nas je ova rasa jako slabo zastupljena, međutim zbog svojih karakteristika one privlače pažnju odgajivača koza.

Izgled burske koze

Burske koze su dosta nabijene i odmah se vidi da su mesnatije od koza čija je namena da se od njih dobija mleko. Odrasle burske koze mogu biti teške oko 90 kilograma, a jarčevi su uglavnom preko 100 kilograma. Koze imaju mleka isključivo samo koliko je potrebno za jarad i ne mogu da se muzu. Glava se značajno razlikuje od evropskih rasa koza koje imaju dosta spljošteno lice.

Kod burske koze radman mesa je od 54% do 57%.

izgled burskog jarca – sa sajta circlestarboers.com

koza burska – slika pruzeta sa dayhillfarm.com

Gajenje

Burska koza je dobro je priviknuta na uslove na ovim prostorima i nije preterano zahtevna. sasvim je uobičajna situacija da se blizni, a ukoliko se dobro odradi planiranje pripuštanja, postiže se prosek od 3 jarega od jedne koze godišnje.

Jarad koja potiču od kvalitetnog jarca mogu doseći težinu od 35 kilograma za 90 dana. Ovaj podatak se dosta zloupotrebljeva, jer pojedini odgaivači namerno zaborave da kažu da je u pitanju jare koje potiče od kvalitetnog jarca, već samo kažu da jare od burskog jarca može imati tu težinu za to vreme. Realnost je da potomci prosečnog jarca, za znatno više dana dolaze do težine od 35 kilograma.
Ukrštanje sa drugim rasama koza

Napomena, F se koristi da označi količinu čiste krvi burske koze koja je ostala prilikom ukrštanja. Vezano za čistokrvnost prilikom ukrštanja se dosta često mogu čuti rasprave, verovatno jer je u celoj priči dosta neproverenih informacija i slobodnih tumačenje.

  • F1 : 1/2 boer čista krv (čistokrvi jarac, koza druge rase)
  • F2 : 3/4 boer čista krv (čistokrvi jarac, F1 koza)
  • F3 : 7/8 boer čista krv (čistokrvi jarac, F2 koza)
  • F4 : 15/16 boer čista krv (čistokrvi jarac, F3 koza)
  • F5 : 31/32 boer čista krv (čistokrvi jarac, F4 koza)

ukštena burska koza – preuzeto sa poljoinfo foruma

Na slici iznad je 50% mešanac Alpske i Burske koze

Dodatni tekstovi o burskoj kozi: