Mangulica je rasa svinja koja spada u autohtone na ovim prostorima, a nastala je u 19 veku. Namena ukrštanja je bila da se popuni stočni fond na teritoriji Vojvodine. Ključna stvar u tom ukrštanju da bi se dobila mangulica se desila 1833 godine kada je knez Miloš dao na poklon od rase, „Šumadija“  10 krmača i 2 vepra Josefu Palatinu.

Kako je to rasa slabijih proizvodnih karakteristika, prosečno se oprasi oko 5 prasadi i za razvoj jednog tovljenika treba više od godinu dana. Moderne rase koje imaju više prasadi na prašenju i brži prirast su preuzeli najveći deo tržišta.

U poslednjih desetak godina poraslo je interesovanje za stare rase svinja pa tako i za mangulicu. Ishrana sa mesom i prerađevinama od mangulice ima pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje i to je osnova ponovnog porasta interesovanja za ovu rasu.

Izgled mangulice

Odlika mangulice da ima duge kovrdžave čekinje je najpoznatija i čini ovu rasu prepoznatljivom. Može da naraste do težine od 150 kilograma, iako je bez dodatne prihrane uobičajno da se očekuje oko 80 kilograma na kraju prve godine.

mangulice u dvorištu

slika preuzeta sa sajta mangulica.com

Trup joj je relativno kratak. Kada se krmača mangulice oprasi, prasad imaju po sebi pruge i tako dosta liče na prasad kod divljih svinja.

Postoje tri glavne varijante mangulice koje se vode i u dokumentima:

  • Blond mangulica – bela mangulica
  • Swollow-bellied mangulica – mangulica lastavičijeg stomaka (Sremska crna lasa)
  • Red mangulica – crvena mangulica
Gajenje mangulice

Krmača mangulice obično oprasi od 4 – 6 prasadi i ta prasad su premna da slede krmaču već trećeg dana kad ona krene iz brloga. Gaje se na standardan način u svinjcima, gde ime je dostupna hrana i zaštićeni su od spoljnih uticaja. Drugi način način gajenja, podrazumeva da  se ogradi određena površina zemljišta i tu se drže na ispustu uz davanje minimalnih količina hrane.

Poželjno je da u sklopu tog otvorenog prostora se napravi bar jedno kaljužište.

Mangulica

slika preuzeta sa sajta wikipedia.org

Držanje na ispustu, omogućava da se organizju posete potencijalnih kupaca, koje kad vide da se svinje drže na ispustu i uvere se u organski način gajenja su spremni platiti veću cenu za njihove proizvode. Poznato je da mangulice imaju približno 70% manje masnoće od obične prasetine, a  oko 50% manje masnoće od govedine.

Tema na poljoinfo forumu