Svinjarstvo je oblast stočarstva koja se bavi razmnožavanjem i gajenjem svinja. Svinje mogu da se gaje eksenzivno ili intenzivno. Da bi se uspešno bavili svinjarstvom potrebno je prvo proučiti potrebe tržišta i nakon toga se odlučiti za jedan tip proizvodnje. Tome treba prilagoditi objekte i opremu u skladu sa svojim mogućnostima.

Prilikom uzgoja svinja postoji nekoliko opcija za koje se ljudi uglavnom specijalizuju, dve su glavne. Prva je proizvodnja prasića, druga opcija jeste gajenje tovljenika.

U određenoj meri se radi na aktiviranju uzgoja starijih rasa svinja iz razloga što se polako povećavaju potrebe tržišta za njima.

Intenzivno gajenje

Pod pojam intenzivan uzgoj svinja se danas može podvesti sve vrste gajenja gde su uslovi podređeni dobijanju što boljih rezultata za što kraće vreme. Na ovim prostorima je večina svinjskih farmi koje se bave intenzivnim uzgojem prilagođena proizvodnji prasadi ili za gajenje tovljenika.

krmača sa prasićima – slika pruzeta sa sajta mendelu.cz

ishrana tovljenika – slika preuzeta sa sajta farmtec.cz

Ektenzivno gajenje

Ekstenzivni uzgoj svinja je u poslednje vreme veoma često spominjan iz razloga jer je došlo do povećanog interesovanja za ishranu mesom koje potiče iz takvog uzgoja. Svinje su pri ovakom načine gajenja puštene napolju, sa tim da imaju objekat gde se mogu skloniti. Na otvorenom je potrebno obezbediti da je bar 20% površine zaštićeno hladom.

slobodno gajenje svinja – slika pruzeta sa wikipedia.org

Deo foruma namenjen temama koje se bave svinjarstvom