Postoje mnoge sorte kajsije i treba se dobro informisati pre kupovine. Kada ih posadite, tek nakon par godina ćete videti kakve su, kvalitet plodova i kolika im je rodnost. Treba obratiti pažnju jer neke sorte zahtevaju da u voćnjaku bude i drugih sorti kajsija kao oprašivača.

Odabir naravno nije veliki problem kada se sadi nekoliko stabala uz kuću. Međutim prilikom podizanja nekog ozbiljnijeg voćnjaka treba biti pažljiv, jer to ipak nije mala investicija. A treba i vremena da se uvidi da je došlo do greške.

Kao kod većine voća, i kajsije su imale selekciju na one za upotrebu u svežem stanju (stone), te na sorte namenjene daljoj preradi. To može biti izrada marmelada i pekmeza, sokovi, sušenje i za rakiju. Usvajanjem dodatne prerade se može ostvariti bolja zarada nego samo prodajom sirovina. Od nje se za neke namene koriste i koštice.

Najčešće sorte kajsije

Redosled navedenih sorti u tekstu ispod je nasumičan, nije određena selekcija prema vremenu dozrevanja ili nečemu sličnom.
 • Novosadska 4 (NS-4) – ima okruglaste, blago izdužene plodove, oni su krupni (oko 70 g). Osnovna boja kajsije je narandžasta ali je većim delom prekrivena i crvenkastim nijansama. Koštice se lako odvajaju, a dozreva u drugoj polovini jula.
 • Novosadska kasnocvetna – plodovi su okruglasto jajastog oblika i srednje krupnoće (oko 50 g). Boja je svetlije narandžasta sa umerenim crvenilom. Spada u sorte kajsija koje za branje stižu krajem sedmog meseca.
 • Novosadska rodna – je nastala odabirom iz prirodne populacije osamdesetih godina prošlog veka, spada u grupu onih sa krupnijim plodovima. Veoma je prijatne arome. Semenka se dobro odvaja od mesa ploda. Narandžaste je boje sa crvenilom sa osunčane strane, a vreme zrenja je drugi deo jula meseca.
 • Roksana (Rocsana) – veličina kajsija je krupnija, osnovna boja narandžasta, ali većim delom kad sazori je crvenih nijansi. Koštica se dobro odvaja, a ima određeni stepen otpornosti na šarku. Plodovi stižu krajem jula i početkom avgusta
 • Novosadska 2 (NS-2) – ima plodove malo krupnije od proseka (oko 65 g). Ima prijatan ukus sa dobro aromom. Dozreva polovinom jula meseca.
 • Novosadska 3 (NS-3) – odlikuje je malo kasnije vreme cvetanja, što može biti plus zbog kasnijih prolećnih mrazeva. Kajsije su srednje veličine. Koštice se dobro odvajaju od mesa ploda. Plodovi su zreli polovinom sedmog meseca.
 • Novosadska 6 (NS-6) – Kajsje budu blago spljoštene, okruglastog oblika, srednje krupne do krupne. Narandžasta je sa crvenilom na osunčanoj strani. Vreme dozrevanja je polovina jula meseca.
slika sa wikipedia.org
 • Mađarska najbolja (Magyar Kajszi) – veličina kajsija je srednja (oko 50g), koštica se dosta lako odvaja. Boja plodova je narandžasta sa dosta crvenila, a plodovi su blago ovalnog oblika. Dobra stavka je što malo kasnije cveta, a plodovi zore u prvoj polovini jula.
 • Mađarska rana – ima malo kasnije vreme cvetanja,  a same kajsije su krupne (oko 100g). Oblik ploda je okruglasto jajast, a voćka slabije podnosi sušne periode tokom leta. Plodovi za berbu stižu početkom sedmoga meseca.
 • Ambrozija – italijanska je stara sorta, dosta korišćena u kreiranju novih sorti kajsija. Plodovi su srednje veličine (oko 55g) i blago su spljošteni. Vreme berbe plodova je druga polovina jula meseca.
 • Ananas – plodovi su srednje veličine, a izdvaja je karakteristična aroma. Cveta malo kasnije u odnosu na druge sorte kajsija, a za branje stiže u prvoj dekadi jula.
 • Dačija (Dacija) – rumunska sorta sa srednje krupnim plodovima (oko 60g), mada se negde navodi i da su krupni (oko  90g). Semenka se dobro odvaja od mesa ploda, a takođe dobro podnosi transport nakon branja. Za branje stiže polovinom 7 meseca.
 • Čačanska pljosnata – kajsije su srednje krupne veličine (oko 50g), okruglasto eliptičnog oblika. Ima prijatnu aromu, nije jako sočna pa se dobro može sušiti. Koštica se dobro odvaja, a za berbu stižu u drugoj polovini juna.
 • Čačansko zlato – plodovi srednje veličine (oko 50g), blago ovalnog oblika. Boja je narandžasta sa crvenilom, ono je na delu površine rašireno u formi tačkica. Dozreva u drugoj polovini juna meseca.
 • Ivonne Liverani – ima plodove prosečne veličine, prijatne arome i cenjene za stonu upotrebu (obično se čuva do 15 dana nakon berbe). Za branje stiže u drugoj polovini šestoga meseca.
 • Nju Džersi – plodovi su okruglastog oblika i krupni su. Postoji više varijeteta koji se razlikuju u nekim stavkama, a popularniji su Nju Džersi 19 i Nju Džersi 39. Semenke se lako odvajaju, a vreme dozrevanja je kraj 6 i početak 7 meseca. Preporuka je da se obere u fazi tehnološke zrelosti, a da se ne čeka fiziološka jer može doći do opadanja većeg broja plodova sa stabla.
 • Segedinski mamut (Szegedi Mamut) – plodovi ove sorte kajsija spadaju u krupnije. Ima veoma prijatnu aromu i dobar ukus, berba se obavlja u sedmom mesecu.
 • Aurora – plodovi su srednje krupni i narandžaste boje, sa osunčane strane ima rumenila. Semenka se lepo odvaja od mesa ploda. Kajsije se mogu brati početkom jula meseca.
 • Vitillo – plodovi dozrevaju sredinom sedmog meseca.
 • Bergeronkajsije su srednje veličine (oko 50g), okruglaste i blago izdužene. Pogodna za upotrebu u svežem stanju ali i za preradu. Sazreva krajem jula.
 • San korteze (San Castrese) – plodovi kod ove sorte kajsija su krupni, narandžaste boje sa nešto umereno rumenila. Vreme dozrevanja je u prvoj polovini jula.
 • Goldrič (Goldrich) – ima krupne plodove, okruglaste, ali blago spljoštene sa strane. Zori u sedmom mesecu.
slika sa wikipedia.org
 • Polumela (Palummella) – sorta je selekcionisana u Italiji i karakterišu je krupni plodovi. Za branje je spremna početkom 7 meseca.
 • Cegledi bibor – plodovi su srednje krupnoće (oko 60g). Kvalitet dobar sa prijatnom aromom. Koštica se dosta dobro odvaja od ploda. Vreme kad se beru je polovina jula.
 • Zaklopačka ruža – ova sorta ima i nezvaničan naziv, a on je Begaljička ruža. Plodovi su srednje veličine (oko 55g), malo bolje se čuvaju nakon branja od ostalih sorti. Kajsije su zrele početkom sedmog meseca.
 • Kečkemetska ruža – mađarska sorta koja ima malo kasniji termin cvetanja. Veličina plodova je srednja (oko 45g). Dozreva u drugoj polovini jula, a nakon berbe dosta dobro podnosi transport.

Neke ređe varijacije

 • Septembarska kajsija (Hindukush kajsija) – ima plodove srednje veličine, vreme dozrevanja je polovina septembra.
 • Aleksandar – spada u starije sorte kajsija, plodovi su težine oko 50 grama, okrugli su a pokožica je narandžaste boje. Što se tiče koštice, ona se dosta lako odvaja od mesa ploda. Vreme dozrevanja je početkom 6 meseca.
 • Biljana – relativno novija sorta te je zbog toga manje zastupljena na terenu. Plodovi su srednje veličine (oko 55 g). Okruglo su izduženog oblika i za branje stižu polovinom jula meseca.
 • Bela kajsija – novija sorta koja ima svetliju žuto zelenu boju, vreme dozrevanja je početkom avgusta meseca.
 • Crna kajsija (Prunus dasycarpa) – posebna vrsta koja ima uglavnom aromu kajsije, ali u određenoj meri se oseti kao šljiva. Znači nije u pitanju neko ukršanje, GMO ili kloniranje, nego redovna voćka. Koštice se malo razlikuju po obliku od onih koje imaju redovne sorte kajsija. Vreme dozrevanja je u avgustu.

Neke novije sorte

Selekcija voća je aktivan proces, pa se stalno pojavljuju novije sorte. Jedna od njih je Donjomatejevčanka poznata i pod radnim nazivom DM1. O njoj se pisalo na sajtu agromedia.rs a ima i video prilog. Sada se ona u nekim rasadnicima može pronaći pod nazivom Buda.

Jedan o boljih radova na ovu temu je objavio Dragan Milatović u Zborniku radova IV savetovanja „Inovacije u voćarstvu“, Beograd, 2013. Dokument možete pogledati na sledećem linku.

https://www.researchgate.net/publication/282506299_DOSTIGNUCA_U_OPLEMENJIVANJU_KAJSIJE_U_SVETU

Ovde je naveden veliki broj sorti, pa se može za okućnicu odabrati nešto prema želji. U situacijaka kada se podiže ozbiljniji voćnjak obavezno je da se posavetujete sa stručnjakom.