Vlašac (Lat. Allium schoenoprasum) spada u porodicu ljiljana, isto kao i crni i beli luk. U narodu ga još zovu i “mali brat crnog luka”, a ima još i nazive drobnjak, rezanac, sitni luk.

Popularnost mu polako raste, jer se promoviše kao začinska biljka koju svako može da gaji. Proizvođači ga prodaju kao mladu biljku, koju potom kupci drže kod kuće. Povremeno seku listove vlašca za upotrebu u svežem stanju kao salatu.

Ovo nije povrće koje će imati veliko tržište, te se ne može gajiti u velikim količinama.

Izgled

Luk vlašac je biljka koja je višegodišnja. Može da bude visok do 35cm, ima slabije razvijenu lukovicu. Listovi su kod luka vlašca gusti i elastični, na poprečnom preseku se vidi da su okrugli iznutra šulji.

Gajenje luka vlašca

Luk vlašac se uglavnom gaji kao začinsko bilje koje se korsiti u svežem stanju kao dodatak jelima. Tako da ga uglavnom ljudi drže u saksijama u dvorištima ili na terasama.

Za poljoprivrednike je zanimljivo to da se gaji i prodaje kao i ostalo začinsko bilje u vidu rasade, pošto se oni koji ga koriste retko odlučuju da kupe kao gotov list. Više vole da kupe biljku, koja nema neke specijalne zahteve kada je gajenje u pitanju i da uvek imaju svežeg luka vlašca kod kuće.

Dobro podnosi šišanje i brzo se obnavlja nakon toga, a pored glavne lukovice se vremenom pojavljuju nove, sveželukovice. Luk vlašac može da se razmnožava iz semena i rasađivanjem.

luk vlašac je popularan

slika preuzeta sa sajta ejarom.pl

Luk vlašac obično se sadi krajem marta, a u juna formira dekorativna cvetna stabla sa ljubičastim cvetovima koji su bledi.

Tema na poljoinfo forumu:
Leave a Reply