Mala repičina pipa (Ceutorhynchus quadridens) je štetni insekt koji najčešće napada uljanu repicu. Najopasnija je u fazi larve. Rasprostranjena je u celoj Evropi, uključujući Rusiju i region Kavkaza, kao i u severnoj Africi, Maloj Aziji i u poslednjim decenijama u Severnoj Americi. Koristi se još i latinski naziv Ceutorhynchus pallidactylus.

Pojavljuju se u rano proleće, odnosno kad temperatura dostigne 10 stepeni. Tada izlaze iz zemljišta u kojem su provele zimu i odmah kreću da napadaju uljanu repicu. Za razliku od nekih drugih štetočina, ona ima jednu generaciju godišnje.Poznata je i pod nazivom pipa uljane repice.

Osim što šteti uljanoj repici, ona se nastanjuje i hrani drugim biljkama. Najčešće su to biljke iz grupe kupusnjača (krstašice), a u najvećoj meri to su kupus, karfiol, kelerabu i rotkvicu. Ovde trebamo napomenuti da postoji i velika repičina pipa (Ceutorhynchus napi) te da može doći ponekad do mešanja ove dve vrste, jer se larve hrane na sličnim mestima.

Izgled

Ovo su sitni insekti plavo-sive ili plavo-crne boje. Veličine su između 2,5 do 3,5 mm i pojedinačno ih je teško uočiti. Pošto po telu imaju neravnomerno raspoređene dlačice svetlijih nijansi, izgledaju kao da su pegave.

Na glavi imaju dugačku rilicu crne boje koja je savijena ka dole. Primerci koji su nešto veće od proseka imaju glavu smeđe boje. Imaju tri para nogu, od kojih im poslednji služi za lakše skakanje sa jedne na drugu biljku, zbog čega se one jako lako prebacuju sa jednog na drugog domaćina.

Jaja su bele boje, ali se ne mogu primetiti jer ih ženka polaže u biljku. Larve su mlečno bele ili žućkaste boje, sa tamnijom glavom. Lutke su svetlije boje sa dužinom od 2,8 do 4,3 mm.

izgled odraslog insekta

Ciklus razvoja

Pipa uljane repice prezimi sakrivena u zemljištu kao odrasle jedinke, a počinju da izlaze već u martu mesecu. Odmah počinju da traže hranu, ali im je prioritet parenje. Ženke desetak dana nakon kopulacije polažu jaja u sam list, tačnije u njegove žile ili u peteljke.

Jaja su veoma sitna i grupisana su na gomilicama. Njih je moguće uočiti, jer na tim mestima nastaju zadebljanja koja su vidljiva golim okom. Najopasnije su larve male repične pipe, a njihov razvoj traje oko mesec dana.

Već u aprilu one počinju da prave štetu kad počinju da se hrane. Dodatne probleme predstavlja činjenica da mala repična pipa živi na istom staništu sa velikom repičnom pipom.

Šteta

Karakteristične su po tome što njihove odrasle jedinke ne pričinjavaju neku veliku štetu, jer njihova uloga je da se razmnožavaju. Velike probleme mogu da naprave njihove larve koje su veoma proždrljive i nekoliko njih može da uništi jedan list tokom 24 sata. One se hrane tako što kreću od oboda ka sredini, što se može lako primetiti golim okom.

Mala repična pipa može da prouzrokuje štete tako što se iz njihovih jaja izlegnu larve koje počinju da buše rupe, a kasnije i hodnike kroz listove i peteljke biljke. Za sobom ostavljaju i izmet koji prlja biljku, a njega je lako uočiti jer ih ostavljaju svuda oko sebe. Usled toga, uljana repica počinje da se sporije razvija, a za posledicu može da ima razvoj patogena, zbog čega je bitno reagovati blagovremeno.

Mala repičina pipa na uljanoj repici

slika sa pisvojvodina.com

Koliko je ovaj insekt štetan govori činjenica da je dovoljna jedna mala repična pipa na 40 biljaka ili na 1 m² da prouzrokuje neprilike. Iako je sitna, ona se lako kreće sa jedne na drugu repu u potrazi za hranom ili mestom gde će da položi jaja.

Određenu štetu mogu napraviti i odrasli insekti hraneći se listovima, međutim to je zanemarivo u odnosu šta naprave larve.

Mere zaštite i suzbijanje

Postoji nekoliko načina za suzbijanje male repične pipe, a uvek treba reagovati na vreme kako bi se što više ublažile posledice. Pre svega, poznata je činjenica da žuta boja privlači ove štetočine, pa ih je stoga jako lako uhvatiti ukoliko se postavi posuda ili čaša te boje. Ovo je ipak najbolji način za utvrđivanje njihovog prisustva, ali ne i za hvatanje.

Ukoliko se u čaši ili posudi nalazi više od 10 do 20 primeraka, smatra se da je u pitanju pojačan napad. Kontrolu treba ponoviti nakon nedelju dana kako bi se utvrdilo da li je mala repična pipa i dalje prisutna.Pored ove metode, može da se odradi i pregled direktno na biljkama uljane repice, tada se za uzorak uzima 50 biljaka.

Za tretiranje ovih insekata i njihovih larvi preporučuje se upotreba insekticida na bazi hlorpirifosa i cipermetrina, uz obavezno praćenje navedenih uputstava. Takođe bi preporučili da se posavetujete sa stručnim licima koja mogu dati odgovarajući savet.