Zapetasta štitasta vaš (Lepidosaphes ulmi) je štetni insekt koji se uspešno hrani na velikom broju voćaka i na dosta divljih vrsta drveća. Po obliku štita se ova štitasta vaš razlikuje od ostalih vaši iz te grupe.

Naziv zapetasta potiče od izgleda štita koji je izdužen i podseća na zapetu (zarez). Poznata je i kao jabučna koma uš.

Kako spadaju u štitaste vaši njihovo uklanjanje je malo komplikovanije. U slučaju kada se na grani primeti veća koncentracija ovog štetnog insekta preporučuje se njeno odsecanje i spaljivanje van voćnjaka.

Izgled zapetaste štitne vaši

Zapetasta štitasta vaš ima štit karakterističnog oblika. Njegova dužina je oko 4mm i smeđe ili sive je boje. Usta su im promenila izgled i izdužila se tako da lako modu da sisaju sok iz biljaka.

Odrasle ženke nemaju razvijene oči i noge, poseduju samo antene na prvom segmentu tela. Mužjaci imaju oči i jedan par krila, kao i tri para nogu, te im je telo podeljeno na stomak i grudni koš a dužina im je oko 2mm. Prisustvo mužjaka nije obavezno za dalji razvoj kolonije i postoje čitavi regioni gde se razvijaju samo ženke.

Jaja su bela i imaju blago ovalan oblik. Zimi bez problema mogu opstati na temperaturi od -32°C. Larve nakon izleganja iz jaja su blago žute boje i kraća su od 1mm.

Ciklus razvoja zapetaste štitne vaši

Prezimljava kao jaje smešteno ispod štita ženke. Zapetasta štitasta vaš ima jednu generaciju godišnje. U proleće kada temperatura dozvoli (krajem maja meseca ili početkom juna) iz jaja izlaze larve koje ubrzo napuštaju prostor ispod štita i počinju da se kreću po stablu voćke.

lepidosaphes ulmi

slika sa sajta invasive.org

Nakon nekoliko sati od izlaska ispod štita majke, larve koje su bledo žute boje počinju sa kreiranjem sopstvenog štita. U tom periodu ih vetar može dodatno raširiti po voćnjaku (postoje navodi da se mogu raširiti i na životinjama i pticama među voćkama, ali je to zanemariv broj), ali kada se počne razvoj štita slabije se ne kreću.

Zapravo nakon nekoliko dana pronalaze mesto na stablu gde se mogu smetiti i tu počinju sa hranjenjem. Razvijaju se sve do pred kraj avgusta i u tom periodu polažu jaja kojih obično bude oko 80.

U slučaju jačeg napada na voćku može se primetiti da su listovi bledi i sitniji, a što se tiče stabala da malo zaostaju u razvoju. Kod starijih voćki koje su dobro razvijene, šteta se slabo može primetiti. Voće na kojem ih ima u velikom broju ima sitnije plodove koji se  i deformiše usled njihovog prisustva. Retko mogu da se primete na plodovima, ali se i to dešava povremeno.
Zaštita od zapetaste štitne vaši

Od biološkoh metoda zaštite se može preporučiti ručno odsecanje jako zaraženih područja na voćkama i negovanje insekata koji se hrane sa njima. U nekim situacijama se preporučuje ribanje stabla ili grane na voćki sa mekom plastičnom četkom. Grane koje odsečemo je potrebno sakupiti i uništiti van voćnjaka.

Praćenje zapetaste štitaste vaši na voćnjaku se vrši pregledima i postavljanjem lepljivih pojaseva na stablima voćki. Treba probati pritisnuti nekoliko primeraka da bi se proverilo da li su ovogodišnji ili su u pitanju samo suve ljušture koje su ostale od prethodne godine.

Najbolji termin za zaštitu voća hemijskim sredstvima jeste u zimskom periodu kada se koriste mineralna ulja. Termin koji se može koristiti kad krene vegetacija jeste u periodu nakon izlaska larvi iz jaja i početku njihovog kretanja pos stablu. U tom periodu se prskanje hemijskim sredstvima može ponoviti nakon nekoliko dana.

Termini hemijskim sredstvima u drugim delovima godine je slabih rezultata jer je štitasta vaš zaštićena voštanim sekrecijama što umanjuje mogućnost adekvatnog dejstva sredstva za zaštitu.