Brokoli (Brassica oleracea L. var. italica) je biljka iz familije kupusnjača. Takođe je još poznata kao i brokuli, brokolj,brokola i brokulica.

Za gajenje je nainteresantniji kao kasni jeseni, to se najčešće obavlja na način da on bude drugi usev na njivi, postrnom setvom.

Veoma liči na karfiol jer ima više cvetova na vrhu stabljike. Brokoli je poreklom iz Italije, a naziv potiče od italijanskog naziva za granasati kupus. Na našim prostorima je počeo da se koristi u nekoliko poslednjih decenija intenzivnije u kuhini, a sada se može naći veliki broj recepata sa brokolijem.

Izgled

Brokoli bi se najlakše mogao opisati kao karfiol zelene boje, kada se vidi na njivi. Glava je kod brokolija sastavljne od manjih cvasti, pa otud potiče i sličnost sa karfiolom. Boja glavice brokolija jeste tamno zelene boje, mada treba spomenuti i druge boje kao na primer: bela, žuta ili ljubičasta boja.

Gajenje brokolija

Prvi period setve jeste krajem januara meseca, samo tada birati hibride brokolija koji imaju kraći period vegetacije. Razlog tome jeste što biljka ne podnosi dobro leto kada visoke temeperature lako dovode do uslova za pojavu bolesti kao što su plamenjača ili crna pegavost. Period za drugu setvu brokolija jeste krajem maja.

kako izgleda brokoli

sa sajta wikipedia.org

Za ranu prolećnu setvu važi da se u toku marta meseca rasad prebaci u plastenike, jer se tako omogućuju stabilniji temperaturni uslovi za njegov razvoj. Ove navedene rokove ne treba strogo shvatiti, nego setvu obaviti prema potrebama vodeći računa o tome da je optimalna temperatura za brokoli između 15 i 18 °C. Da bi stegao za berbu potrebno je od 60 do 70 dana.

brokoli nakon berbe

preuzeto sa  snakeroot.net

Što se tiče proizvodnje brokolija, preporuka je da se to radi rasadom, pripremom  rasade brokolija u kontejnerima, jer su mnogo bolji rezultati nego kad se seje direkno u zemlju. Rasad brokolija se razvija približno oko 5 nedelja i nakon toga se sadi u zemlju. Razmak između redova se ostavlja da bude 60 cm, a u redu brokolija je razmak između biljaka od 40 do 50 cm.

Štetočine na koje treba obratiti pažnju su lisna i ozima sovica, biljna vaš i buvača.

Berba brokolija

polje brokolija

slika sa sajta visityuma.com

Kada pupoljci u centru glavice brokolija budu pred otvaranjem, tada počinje berba. Cvetovi bi trebalo da su tada u prečniku oko 16cm, a prosečna masa bi trebala biti 400 grama. Mada deluje primamljivo sačekati da cvast brokolija bude što veća, obavezno treba voditi računa da drška ne prestari i postane drvenasta, što značajno smanjuje vrednost na tržištu.

Kada se kod brokolija odseče centralna cvast, počinje sa strane da se razvija veći broj manjih cvasti iz stabljike. Na taj način može se produžiti berba brokolija za par nedelja, potrebno je svaki 4 dan brati. te male bočne izdanke.
Nakon berbe je potrebno brokoli spremiti za čuvanje na odgovarajući način, a tu se pre svega misli na spuštanje temperature samog proizvoda. Centralne cvasti se obično nude na prodaju pojedinačno, dok se manje koje su iz bočnih izdanaka obično prodaju u vezicama.