Spanać (Spinacia oleracea) je biljka poznata još pod nazivima španać i špinat. U pitanju je dvogodišnja biljka koja se na našim prostorima gaji kao jednogodišnja. Za ljudsku ishranu se koriste mladi listovi.

Ova povrtarska kultura spada među veoma popularne zbog svojih kvaliteta i lakog načina za pripremanje jela sa njim. Za ovu biljku je karakteristično da ima kratku vegetaciju i da se listovi mogu brati već kad ih ima 6 na jednoj biljki.

Dodatni plus za uzgoj spanaća jeste mogućnost gajenja u plastenicima koji se ne greju tokom zime. To sa jedne strane daje dodatnu berbu povrća tokom zime, ali istovremeno obogaćuje plodored.

Izgled

To je zeljasta biljka koja može narasti do visine od 45cm. Postoji veliki broj različitih sorti kod kojih se listovi mogu razlikovati po veličini i obliku.

Cvetovi su kod spanaća jasno odbojeni, ženski se razvijaju u pazuhovima listova.

Gajenje

Priprema za gajenje spanaća podrazumeva da treba obaviti đubrenje stajskim đubrivom parcele gde se planira obaviti njegova setva. Vreme setve treba odrediti na osnovu toga što se spanaćeva berba može početi nakon 40 – 50 dana nakon setve.

Najčešće se gaji u jesen ili u proleće, obično u kombinaciji kao druga setva na istoj parceli. Ukoliko se setva obavlja u jesenjem periodu to se radi tokom septembra meseca i u tom slučaju se berba mladih listova obavlja tokom novembra.

Ukoliko se setva obavi u novembru mesecu, biljka tada prezimljuje i nastavlja razvoj u proleće, a za berbu stiže krajem marta ili početkom aprila. Rana prolećna setva omogućava da se spanać iz te setve može brati krajem aprila i tokom maja meseca.

listovi spanaća

spanać spakovan za prodaju

Setva se obavlja u redovima tako da razmak između redova bude oko 30cm, a između biljaka u redovima da bude 10cm. Ovo je okvirno i treba videti kakva je preporuka za svaku sortu i toga se pridržavati. Ukoliko se setva obavi pregusto, postoji povećana opasnost da se pojavi plamenjača spanaća.

U periodu nakon nicanja potrebno je obavljati okopavanje da bi se biljke mogle kvalitetno razvijati, a nakon što se rozeta listova kod spanaća u potpunosti razvije smanjuje se potreba za okopavanjem. Navodnjavanje biljke je takođe veoma poželjno.

Plastenička proizvodnja

Spanać se uspešno može gajiti u plastenicima, na taj način se postiže da se može ponuditi na tržištu kad je manja ponuda i tako ostvariti bolja cena. Proizvodnjom spanaća u plastenicima se omogućava povrtarima da imaju tri useva godišnje, jer spanać ima kraći rok dozrevanja i dobar je za proizvodnju u zimskom periodu. Navodnjavanje u plasteniku se nikako ne preporučuje.

Najčešće se ovako gaji u zimskom periodu, jer dobro podnosi niže temperature, a da bi se ispoštovao plodered može da se u zimskim mesecima smenjuje sa zelenom salatom.  Za setvu se mogu koristiti sitnoredne sejalice koje se koriste prilikom sejanja šargarepe. Prilikom pripreme zemljišta u plasteniku pred setvu takoće se ne preporučuje đubrenje stajnjakom.

Otvaranjem plastenika se u zimskom periodu smanjuje temperatura i na taj način se zaustavlja rast spanaća, ova mera je veoma dobra kad je cena loša. Kada se situacija na tržištu popravi i cena bude viša, plastenik se zatvara i usled porasta temperature spanać nastavlja rast.
Bolesti i štetni insekti

Plamenjača spanaća (Peronospora farinosa f.sp. spinacie) ja svakako najčešća bolest koja nanosi štete kada je u pitanju gajenje spanaća. Ova bolest se prepoznaje po flekama na listovima koje su prvoj fazi žute boje, dok se nedugo posle toga sa donje strane listova razvijaju tamnije fleke sa ljubičastim nijansama. Listovi počinju da se uvijaju i nakon toga suše se i otpadaju.

Preventiva da se suzbije plamenjača spanaća se zasniva na poštovanju plodoreda, odabiru parcela na kojima se ne zadržava voda, ne saditi biljke u previše gustom sklopu. Takođe se može obaviti zaštita hemiskim sredstvima i to prvo semena a takođe se i biljke nakon nicanja mogu prevetivno prskati sa nekim od fungicida koji su registrovani za tu namenu. Treba spomenuti da su neke sorte spanaća otpornije prema plamenjačinom delovanju.

Od štetnih insekata problem mogu da prave lisne vaši, a u poslednje vreme se u zaštićenom prostoru su probleme počela praviti grinja spanaća (Tyrophagus similis).

Berba spanaća

Spanać se može brati već kad biljka ima 6 listova i tada se nejčešće plasira u svežem stanju direktno na pijacama. Berba može da potraje jer se obavlja postepeno sve dok biljka ne uđe u fazu cvetanja.

U novije vreme se ova biljka bere za industrijsku preradu, tako da se u trgovinama mogu naći u ponudi briketi od spanaća. Prilikom berbe za industrisku preradu branje se obavlja pomoću mehanizacije.

Tema na poljoinfo forumu