Čičoka (Helianthus tuberosus) je biljka iz iste familije kao suncokret, na našim prostorima seme ne uspeva da sazori, pa se uglavnom razmnožava gomoljima. Upravo ti gomolji se i smatraju povrtarskim plodovima i zbog njih se gaji.

Biljka čičoka ja poznata pod još nekoliko naziva: jeruzalemska artičoka, divlji krumpir, morski krumpir, nahod i topinambur. Poreklom je iz Severne Amerike, stigla je zajedno sa kukuruzom i krompirom u Evropu.

Ovo je višegodišnja biljka, ali se na našim prostorima gaji kao jednogodišnja jer se tad vade gomolji. Ne spada u veoma gajene biljke, mađutim zbog pozitivnog uticaja na zdravlje se raste potražnje. Veoma se često vidi da raste i kao divlja biljka, a to su sorte koje imaju manje biljke i daju manje krtole.

Izgled

Stabljika može narasti dosta visoka, prosečno bude visine malo preko 2 metra. Postoje sorte koje imaju stabljiku visine preko 3 metra, one koje su  namenjene proizvodnji silaže za ishranu stoke. U nekim situacijama iz jednog gomolja može da raste više stabljika.

Listovi su veći pri dnu stabljike i mogu imati prečnik pri dnu od 30 cm, ali se njigova veličina smanjuje kako se ide prema vrhu. Površina samih listova je dosta gruba i sa dlakavom strukturom.

Cvetovi su žute boje i grupisani su u glavice što je karakteristično za suncokrete. Prečnik cvetova bude oko 8 cm, a na jednoj biljki bude veći broj cvetova. Prečnik same glavice bez latica bude značajno manji.

Gomolji čičoke budu dužine oko 7 cm, sa tim na ima nekih sorti koje u proseku imaju manje ili veće. Boja im je svetlo smeđa, a oblik je nepravilan.

Gajenje čičoke

Gajenje se obavlja na jednom prostoru u dužem periodu, jer prilikom vađenja gomolja u jesen uvek poneki ostane u zemlji. Zbog takog načina širenja bi se mogla uporediti sa korovskim biljkama koje je teško suzbiti.

Da bi se postigao dobar rezultat treba gajiti biljku u plodoredu, nikako ne treba pre njega gajiti suncokret. Kad se posle 3 godine završi gajenje najbolje je nakon toga saditi neke povrtarske kulture koje se okopavaju redovno. Na taj način će se sprečiti širenje ponovo čičoke iz zaostalih gomolja.

Tokom prve sadnje se postavljaju redovi između koji se ostavlja širina od oko 40 cm, a same krtole se polažu na dubinu od 8 cm. Ova dubina se treba prilagoditi tipu zemljišta i količini padavina u prethodnom periodu, pa može biti malo veća ili manja.

jerusalimska artičoka

Poželjno je pri predsetvenoj pripremi izvršiti prihranu veštačkim đubrivom, ali treba paziti da se sa tim ne pretera jer bi u tom slučaju biljka mogla da razvije veoma veliku zelenu masu. Nakon što se posadi čičoka treba obaviti kultiviranje rani uklanjanja korova u prvim fazama rasta biljke.

Zemljište treba da bude dobro pripremljeno i rastresito da bi se čičokini gomolji lakše razvijali. Pri zadnjem uklanjanju korova u sezoni, može se obaviti zagrtanje biljaka čičoka da bi se stvorilo dodatnog prostora što pospešuje rast gomolja. Što je više moguće treba sprečiti dugotrajno zadržavanje vode na njivi jer to smanjuje prinos.

Ova povrtarska kultura je dosta otporna prema bolestima i napadima štetnih insekata. što je još jedan dodatni plus da bi postala interesantna poljoprivrednicima. Postoji opcija da se čičoka sadi u jesenjem periodu, međutim tada mogu napraviti štetu glodari, pa se praktikuje prolećni period za setvu.

Gajenje čičoke se može obavljati i radi dobijanja silaže za ishranu stoke, za te potrebe se koriste sorte čije stabljike dostižu visinu od 3 metra. Prilikom siliranja se meša sa kukuruzom i lucerkinim senom, tako se postiže najbolji sastav. Za ove potrebe se na istom prostoru se gajiti i do 7 godina.
Vađenje i skladištenje

Prvo što je potrebno uraditi jeste uklanjanje stabljika u jesen obično u septembru i to košenjem. Nakon toga se počinje sa vađenjem gomolja iz zemlje, a taj proces se može protegnuti se do kretanja vegetacije sledećeg proleća.

Tokom vađenja iz zemlje ako dođe do oštećenja kore koja okružuje gomolj pošto je dosta tanka, takve gomolje je poželjno odvajati sa strane radi ranije upotrebe. Ukoliko se gaji na većoj površine vađenje se može obavljati i mehanizacijom.

Kad se obavi vađenje krtole (gomolji) dosta brzo gube na težini usled gubitka vode. Iz tog razloga se vađenje iz zemlje obavlja postepeno kako se pojavi prilika za distribuciju dela roda. Za ljudsku ishranu se koristiti u svežem stanju narendana, mada se i kuva ili peče. U nekim krajevima se krtole čičoke kisele za potrebe zimnice.

Tekst na poljoinfo forumu koji obrađuju gajenje čičoke: