Pre nego se odlučite da nabavite sadnice kupina, zapitajte se koja bi sorta bila najbolja za vas. Dve su grupe faktora koje treba uzeti u obzir. Prvo je kakvi su uslovi za uzgoj, a drugi je šta kupci traže. Na prvi se može uticati đubrenjem i navodnjavanjem do neke mere, ali ukoliko se iz nekog razloga kupcima ne sviđa vaša kupina to može biti problem.

Što se tiče kupina i tu imamo podele, pa tako imamo sorte kupine sa trnjem i bestrne. Zatim imamo one rane, srednjeg vremena dozrevanja i kasne. Postoje stone, namenjene za korišćenje u svežem stanju i one sorte koje se koriste za preradu (sokovi, marmelade, vino, pekmezi).

Interesantno je to da se pored kupininih plodova u manjoj meri sakuplja i lišće. Ono se koristi za pripremanje čajeva zbog dobrog uticaja na zdravlje.

Ukratko o sortama

Kad su u pitanju sorte kupine se gleda na nekoliko stavki. Vreme koliko dugo traje berba i kad počinje, veličina, oblik i boja plodova, ukus i aroma, čvrstoća ploda i kako podnosi transport nakon branja, u kojoj meri gubi boju nakon što se zamrzne.

Ukoliko je u pitanju manji zasad ili gajenje kupina na okućnici, ovo sve i nije toliko bitno. Međutim ukoliko se odlučite za intenzivnu proizvodnju, neophodno je dobro planiranje pre nabavke sadnica.

Darou (Darrow) – sorta kupina sa trnjem. Ima dosta velike plodve crne boje. Spada u grupu kasnijih po vremenu dozrevanja. Ova sorta dobro podnosi kasnije prolećne mrazove. Samooplodna je.

Apač (Apache) – dobro rađa i spada u sorte kupine bez trnja (bestrna). Poreklom je iz Amerike. Plodovi imaju dobar ukus i prijatnu aromu, kupastog su oblika.

Reuben – naziva se još i jesenja kupina. Zanimljivo je da se plodovi mogu pojaviti i na jednogodišnjim izbojima. Plodovi su veoma krupni. Može se reći da je dvorodna, jer jedan rod ima početkom leta (slabiji), a drugi kasnije u jesen (obilniji).

Tornfri (Thornfree) – bestrna i samoplodna sorta kupine, koja se na našim prostorima gaji od polovine sedamdesetih godina prošlog veka. Otprnija je prema nekim bolestima, dok sa druge strane je osetljiva prema prolećnim mrazovima. Dobro rađa i ima plodove koji su srednje krupni, kupastog oblika i čvrsti. Preporučuje se za upotrebu u svežem stanju.

vrste kupine

Loh Nes (Lock ness) – bestrna je, plodovi su krupni. Biljka u osnovi osetljivija na loše vremenske uslove (mraz i sušu). Prednost kod ove sorte kupina je što ima duži period berbe. Nalazi se u grupi samooplodnih sorti. Kupine su čvrste i dobro podnose transport nakon branja. Takođe nema promene boje na plodovima.

Dirksen Tornles (Dirksen thornaless) – bestrna sorta kupine koja dozreva kasnije (avgust). Relativno dobro rađa i malo je otpornija prema nižim temperaturama u proleće.  Plodovi su srednje krupni.

Džinovka (Gigante dell Giardino) – se preporučuje  za gajenje uz kuću kao hobi varijanta. Ima osrednju rodnost, ali lepo formira žbun. Ima plodove srednje krupne. Period zrenja počinje polovinom avgusta.

Navaho – sorta kupine koja ima srednje krupne plodve i dosta dobro rađa. Prema navodima rasadničara dosta je otporna prema bolestima i lošijim vremenskim uslovima. Prodaje se kao samostojeća. Vreme zrenja plodova je duže od proseka.

Polar – sorta koja rađa već u drugoj godini, a vreme dozrevanja plodova je sredinom sezone. Plodovi su crne boje, dobrog ukusa i arome.
Džambo (Jumbo) – je sorta kupine koja ima dobru bujnost, a izdanci su kvalitetni. Plodovi jesu krupni, ali manja zamerka ide na to što imaju povećanu kiselost.

Čester Tornles (Chester Thornless) – plodovi su srednje krupni. Bestrna je i to je relativno novija sorte kupine. Karakteriše se plodovima koji su srednje krupni, kupastog oblika, dobrog ukusa i arome. Sama biljka dosta dobro podnosi niže temperature u proleće iz razloga jer kasnije kreće sa vegetacijom.

Hal Tornles (Hul Thornless) – samoplodna sorta kupina koja je na našim prostorima malo zastupljena. Plodovi su srednje krupni, crne su boje, čvrsti. Mogu se upotrebljavati u svežem stanju ili za preradu.

Gazda – sa trnjem je, plodovi su srednje kruni i crne boje. Ova vrsta kupina je poreklom iz Poljske. Kupine su dobri za sve tipove prerade, ali cenjeni i kao sveže voće. Veoma dobro podnosi niske temperature. Dobro se pokazala i za mehanizovan način branja.

vrste kupina

Čiroki  (Cherokee) – je sorta  kupina koja je selekcijom dobro prilagođena za mašinski način branja. Sa plodovima koji su čvrsti i krupni, crne boje. Na našim prostorima je manje zastupljena sorta kupine.

Smutsten (Smoothstem) – sa plodovima kupastog oblika, krupnim i tamno plave boje deluje veoma privlačno. Nalazi se u grupi bestrnih. Mana je što nije pogodna za zamrzavanje i preradu, te se uglavnom koristi kao stono voće (u svežem stanju). Kasnije dozreva.

Preporučujemo tekst: Kupina

Blek Satin (Black satin) – bestrna i cenjena kupina zbog dobre rodnosti. Plodovi su krupni i imaju izduženu formu. Relativno dobro podnosi prolećne kasne mrazeve.

Komanč (Comanche) –  Starija sorta iz Amerike, sa čvrstim krupnim plodovima crne boje. Samostojeća vrsta, ali akoko rano kreće sa vegetacijom može biti problema sa kasnim mrazevima.

Čačanska bestrna (Cacak thornles) – spada u bestrne. Veoma je popularna na ovim prostorima, ali joj popularnost polako opada. Razlog za to su neki od nedostataka koje ima, a koje nemaju druge sorte  kupine. Plodovi su izduženog cilindričnog oblika i crne boje, dosta su krupni. Nakon berbe dobro podnose transport.

Tipl Kroun (Triple crown) – bestrna sorta kupina. Vreme berbe traje oko mesec dana i ima kupine koje su krupne. Pozni mrazevi u proleće mogu napraviti problem.

Stavka o kojoj takođe treba razmisliti jeste da li će se koristiti špalir za gajenje ili će se formirati žbunovi. Naravno potrebno je odraditi i analizu zemljišta, a prilikom izbora sadnica kupine povesti računa da one nisu zaražene virusima ili bolestima.