Kad su u pitanju sorte aronije videćete nakon malo raspitivanja da izbor nije preterano velik na našem tržištu. Međutim dobro je raspitati se kako je to ipak voće koje zahtevati par godina dok se ne pokaže u punoj snazi. A bilo bi baš nezgodno da nakon par godina shvati da to nije baš ono što smo mi želeli.

Plodovi sa veoma mnogo pozitivnih osobina koji rastu na žbunovima koji dobro podnose i velike vrućine i niske temperature. Ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito, pa se tu našla jedna začkoljica. Ovo nije tradicionalno voće na ovim prostorima pa je teže prodati u velikim količinama. Više se gaji na severu Evrope pa zato ima naziv sibirska borovnica.

U osnovi najčešća je podela prema boji ploda, deli se u tri grupe. Tako se najčešće može i naći u ponudi kod rasadničara. Treba imati u vidu da ovo međutim nije podela prema sortama aronije.

 • Crvena aronija – Aronia arbutifolia – crvenoplodna ima najmanje bobice od svih vrsta aronije. Postoje varijeteti s nešto krupnijim bobicama, pa se raspitajte pre nabavke.
 • Purpurna aronija – Aronia prunifolia – ljubičastoplodna se ponegde smatra hibridom, a negde i vrtom aronije. Plodovi imaju tamnoljubičastu boju.
 • Crna aronija – Aronia melanocarpa nero – crnoplodna ima plodove koji kad sazore budu crni, dok tokom zrenja imaju crvenu nijansu. Ova vrsta najniže raste u visinu.
Gajenje aronije

slika sa pixabay.com

Predstavljamo sorte aronije

Realno se kod nas mogu naći samo tri sorte aronije. Međutim na osnovu iskustava iz susednih zemalja mogu se očekivati u ponudi i nove sorte koje su se dobro pokazale.

 • Viking – je načešća sorta kod nas, plodovi u proseku imaju težinu od 1,5 grama, a njihovo dozrevanje je ujednačeno.. Prečnik je prosečno 12 milimetara. Cveta u maju mesecu. Veoma je otporna na velike zimske hladnoće.
 • Aron – spada u crnoplodne aronije. Cveta u maju, a ima okrugle plodove prečnika oko 0,8 cm.
 • Galicijanka – sam žbun ne bi trebao narasti više od 2 metra. Cveta u maju mesecu, plodovi su težine 1 grama i preporuka je da se koriste u svežem stanju. Plodovi su crne boje kad sazore.
 • Nero – može da naraste u visinu oko 2,5 metara. Prosečna težina plodova je oko 1,3 grama
 • Brilliant – ovo je crvenoplodna sorta aronije.
 • Hugin – ima crne plodove, a oni budu grupisani od 5 do 7 komada zajedno. Visina grma aronije bude oko 1,5 metara. Cveta tokom maja meseca i preporučuje se za preradu.
 • Autumn Magic
 • Moravska slatkoplodna – sorta koja je poreklom iz Češke.

Tu ćemo spomenuti još neke sorte o kojima ima manje podataka, a o kojima se piše u zemljama regiona. To su Altajska krupnoplodna, F 1/7 i F 1/28, Eliot, Rubin.

Na kraju moramo da napomenemo da je neophodno odabrati sigurno mesto gde će se sadnice aronije kupiti. Te mlade biljke moraju biti u dobroj kondiciji, bez nekih bolesti ili virusa kad se nabavljaju. Sadnjom zdravih biljaka ćete sebi omogućiti lagodniji start uzgoja.

Za vreme sadnje se preporučuje jesen, tako će se više biljaka primiti. Sadnice aronije bi trebale biti dvogodišnje za postizanje maksimalnog rezultata. Rupe u koje če se sadnja obaviti trebaju biti duboke 20 cm, a njihova širina bi trebala biti 30 cm.