Plamenjača paradajza (Phytophthora infestans) je bolest koja se pojavljuje na svim  delovima paradajza osim korena. Pred štete koju prouzrokuje na paradajzu može da nanese štetu i na zasadima krompira i patlidžana.

Tokom zime opstaje na izdancima koji su ostavljeni na polju nakon završetka sezone ili na krtolama krompira. Nakon otopljavanja i usled veće vlažnosti Phytophthora infestans počinje da se razvija i širi na nove biljke.

Ukoliko se ne reaguje na vreme i oboljenje se proširi suzbijanje zna biti veoma teško. Praćenje stanja je neophodno da bi se izbegle kasnije komplikacije.

Znaci paradajzove plamenjače

U početku infekcije ovim patogenom se mogu na listovima primetiri veće mrelje gde je list promenio boju u maslinastu nijansu zelene. Ukoliko se u isto vreme desi i veća vlažnost vazduha, sa donje strane listova se mogu primetiti bele niti koje liče na neurednu paučinu.

plamkenjača paradajza

slika pruzeta sa sajta diggingri.com

U slučajevima kada se bolest pojavi na plodovima, zelenim ili zrelim, vide se sive pege koje se šire po površini ploda i postaju tamnije. Nakon nekoliko dana je veći deo ploda pokrivren sa tamnom bojom. Na dodir površina na zaraženim delovima ploda je meka. Ukoliko se pega pojavi na stabljiki, dešava se da deo biljke iznad tog područja se osuši.

Plamenjača se najčešćeširi pomoću vetra ili vode koji raznose spore. One kad dospeju na novu biljku paradjza ili krompira moraju sačekati da se poveća prisusvo vlage da bi se mogle razvijati.

Ukoliko je temperatura u rasponu od 16°C do 22°C, a na biljkama se voda zadrži više od 6 sati je idealna prilika za razvoj ove bolesti. Temperature ispod 7°C i iznad 29°C zaustavljaju razvoj plamenjače na biljkama.
Paradjzova plamenjača – zaštita

Preventivna zaštita od plamenjače paradjza počinje krajem juna meseca prskanjem kontaktnim fungicidima i to se nakon toga ponavlja u razmacima od oko 12 dana. Međutim ukoliko je već došlo do širenja bolesti među biljkama, preporuka je da se koristi neki sistemični fungicid. Međutim prilikom korišćenja sistemičnih fungicida treba voditi računa se oni trebaju koristiti najviše dva puta.

paradajzova plamenjača na listu krompira

slika preuzeta sa sajta wikipedia.org

plamenjača paradajza

slika pruzeta sa sajta organicgardening.com

Prporuka je da se koristi plodored, a kad se bira seme paradajza za sezonu treba obratiti pažnju na otpornost. Nakon završene sezone ne potrebno uklanjanje svih biljnih ostataka sa parcele gde se gajio paradajz. Ukoliko se paradajz gaji u plasteniku poželjno je da se redovno radi njegovo provetravanje.

Tema na poljoinfo forumu: