Rukola (Eruca sativa) spada u jednogodišnje povrtarske kulture. U našim krajevima postaje popularna u zadnjih dvadesetak godina, a koristi se kao salata. U pitanju je biljka poreklom iz mediteranskog pojasa i spada u familiju kupusa. Za nju se korite još dva latinska naziva kao sinonimi (E. vesicaria subsp. sativa (Miller) Thell., Brassica eruca L.). Od lokalnih naziva se još koriste riga, rikula i rokola.

Kako ima male zahteve gajenje rukole može da se obavlja i tokom zimskih meseci u plastenicima. Na taj način možemo obezbediti gajenje tri različite vrste povrća što povećava rentabilnost korišćenja plastenika. Ona se uspešno proizvodi i tokom cele godine na otvorenom, dospeva za berbu u roku od 40 dana pogodna je za proizvodnju kao druga kultura na njivi.

Izgled

U zavisnosti od sorte visina rukole može da bude od 20cm do 100cm. Pri nižim temperaturama se razvija rozeta listova pri osnovi biljke, ali ako uslovi budu povoljni počinje rasti cvetna stabljika

Listovi koji su pri dnu biljke su veliki i imaju oko deset režnje. Dužina im može biti do 20cm, dok su mladi imaju prijatniji ukus kad se dodaju jelima.

Cvetovi su bele boje, sa 4 jasno odvojene latice. Prečnik cvetova je oko 3cm. Pored bele boje u nekim situacijama budu i svetložute.

Plod je mahunastog oblika i u njemu je smešteno nekoliko malih semenki.

Gajenje rukole

Setva se obavlja na dubini od oko 1cm, sa tim da je potrebno nakon nekog vremena obaviti proređivanje biljaka. Razmak između dva reda se ostavlja da bude 25 – 30cm. Osnovna obrada zemljišta pre sadnje se obavlja do dubine od 20cm.

Pripremanje zemljišta pre setve treba biti obavljeno na kvalitetan način jer je seme rukole dosta sitno. Kada se gajenje rukole obavlja na otvorenom polju setva se može obaviti krajem marta ili početkom aprila.

Kao neke osnovne mere negovanja zasada uglavnom se spominju zalivanje i suzbiljanje korova. Kako su semeneke sitne prilikom sejanja se ostvaruje gušći sklop biljaka, međutim da bi se omogućio kvalitetan razvoj donjih listova vrši se proređivanje. Kad je u pitanju gajenje rukole neki razmak koji se najčešće spominje za biljke u jednom redu jeste oko 10cm.
Prema nekim procenama se može očekivati oko dva kilograma listova rukole sa jednog kvadratnog metra. Da bi se osgurala sveža roba koja se može ponuditi u dužem vremenskom periodu na tržištu gajenje rukole se obavlja tako što se setva postepeno obavlja. Razmaci između sadnje na različitim delovima parcele trebaju biti nedelju dana, jer tako onda rukola stiže za branje i prodaju postepeno.

U situacijama kada je veoma toplo i ukoliko izostane zalivanje biljka ubrzava rast cvetne stabljike što dovodi do dobijanja manje količine lišća. Od rukole se mogu jesti i mladi cvetovi i mahune, ali oni se ne traže na tržištu.

Berba i korišćenje

Sa branjem se počinje nakon 40 dana od setve ali u nekim situacijama lošijih uslova za gajenje rukole treba čekati i da prođu dva meseca. Listovi se mogu brati i ranije kad se proizvodi na okućnici ili čak u saksiji.

Kada se gaji na većim površinama tade se beru lisne rozete na kraju sezone.Nakon branja je potrebno oprati listove, jer se nalaze blizu zemlje i na njima ima dosta prašine.

Pakovanje za prodaju se razlikuje u zavisnosti koliko daleko se prodaje od mesta berbe. Ako se plasira na lokalnom tržištu u vezicama, a ako ide na neku udaljenu lokaciju onda u plastične posude.

Najčešće se koristi kao lisnata salata, ali se veoma dobro može pokazati i kao dodatak nekim kuvanim jelima u smislu začina.

Tema na poljoinfo forumu: