Mada je u pitanju ovo voće koje se uglavnom gaji pojedinačno na okučnicama, kada su u pitanju sorte drena ponuda je dosta velika. Dren može dosta da se razgrana i da pređe visinu od 7 metara, dobrim orezivanjem se može držati na nižoj visini tako da se lako obere.

Mada može da se pojede i svež, uglavnom se suši ili koristi za prerađevine. Da bi se iskoristio kompletan potencijal plodova treba ih brati kada su potpuno zreli, tada je količina šećera najveća. Vreme dozrevanja plodova počinje u avgustu pa traje sve do druge polovine septembra.

Za preradu se uglavnom dren upotrebljava za pekmeze, marmelade, džemovei kompote. Pored toga se koriste za razne alhoholne ili bezalhoholne napitke. Veliki plus za ovu voćku je otpornost na štetočine i bolesti, te se nevrše tretiranja zaštitnim sredstvima.

Najčešće sorte drena na našim prostorima

Gajenje drena se na ovim prostorima ne obavlja u velikoj meri, uglavnom je to voćka za okućnicu. Međutim pozitivno je da je u ponudi zaista veliki broj sorti. Dobar deo njih je selekcionisan u Srbiji, šo obezbeđuje odličnu prilagođenost za naše klimatske uslove.

Pre kupovine sadnica dobro se informišite kod rasadničara kada tačno plodovi dozrevaju.

 • Kazanlak – ova sorta drena ima plodove koji su blago izduženi, dužine 3,5 cm. Presečna težina im je oko 9 grama. Selekcija je odrađena u Bugarskoj. Berba se obavlja u drugoj polovini avgusta.
 • Apatinski rani – ima srednje krupne plodove  prosečne mase oko 5 grama. Selekcionisan je u Novom Sadu. Plodovi za branje dospevaju krajem jula meseca, što je značajno pre drugih sorti drena.
 • Pančarevo (Pancharevo) – drenovi kada dozore su ovalno-izduženi srednje jrupni sa težinom oko 7 grama.
 • Parkovski – je sorta namenjena za hortikulturu, selekcija je rađena u tom smeru. Veoma je otporan na lošije vremenske uslove, a ima bogatu zelenu lisnu masu. Plodovi su sitniji.
 • Jolico – ima plodove valjkasto izdužene sa prosečnom težinom od oko 5 grama. Ovde se slabije pokazao jer spada u sorte drena koje kasnije stižu sa dozrevanjem. Takođe je samobesplodna sorta, pa su potrebni i oprašivači u voćnjacima.
vrste drenova

slika sa wikimedia.org

 • Šan (Shan) – srednje krupni plodovi, a ukus i aroma drenova su karakteristični za ovo voće. Selekcionisan je u Rumuniji.
 • Era – domaća sorta drena sa plodovima koji imaju prosečnu težinuoko 5,5 grama. Drenovi se mogu brati u septembru mesecu.
 • Lutea – Sorta selekcionisana u Poljskoj, dobro podnosi zimu.
 • Joli – spada u kasnije sorte, za berbu stiže u drugoj polovini septembra meseca. Nedgde se navodi podatak da plodovi dozrevaju polovinom avgusta.
 • Bačka – drenovi ove sorte su u proseku teški od 5 do 6 g.
 • Srem – spada u kasnije vrste sa vremenom dozrevanja plodova u septembru.
 • Žuti – za branje stižu u drugoj polovini avgusta meseca.

Prilikom nabavke sadnica drena biti pažljiv, veoma često rasadničari navode podatak sa su sve sorte koje imaju u povnudi sa plodovima prosečno teškim preko 8 grama. Kako se ova voćka sporije razvija treba vremena da se proveri ova njihova tvrdnja. Ovde moram napomenuti da nije nikakav problem ni ako su plodovi prosečne težine oko 5 g.