Neka preporuka je da se odmah iza roto drljače prikači i sejalica, međutim da bi se na taj način radilo potrebno je da traktor ima bar 100 konjskih snaga.

Najbolji rezultati se postižu kad se koristi na novom, svežem oranju, dok ukoliko je oranje starije potrebno je više truda. U zemljama Zapadne evrope ih dosta koriste jer omogućava ravnomerniju klijavost i veći procenat klijavosti.

rad na polju sa roto drljačom

slika preuzeta sa poljoinfo foruma

Bitno je obratiti pažnju na to kolika je širina roto drljače i da to bude usklađeno sa snagom traktora. Ovo je sve specifično, ali okvirno bi bilo reći da traktor od 70 konjskih snaga može da vuče roto drljaču širine 2,5 metra. Kao što smo rekli na početku ukoliko ide sejalica uz roto drljaču, onda je potrebno računati da je potreban jači traktor.

Ispred celog sklopa je poželjno da se nalazi daska koja će sprečiti da prolaze veći komadi zemlje busenovi. Samo izvođenje izgleda te daske može biti različito tehnički rešeno. takođe je i stavka da se ne mogu menjati noževi na roto drljači sa klinovima jer je različito ležište.

Takođe je potrebno obratiti pažnju šta će više odgovarati jer imaju roto drljače sa paker (packer) valjkom i sa cevastim valjkom. Paker valjak je teži i specifično nazubljen, pa dok prelazi preko zemlje vrši dodatno razbijanje većih busenova.

Jedna od stvari koja se češće remontuju na roto drljačama jeste donji kulični ležejevi, dok je zamenu gornjih kugličnih ležajeva potrebo ređe raditi.

Tema na poljoinfo forumu:
Leave a Reply