Ren (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia) je višegodišnja biljka koja je poznata i pod nazivom hren.

Proizvodnja se može obavljati na okućnici za dobijanje manjih količina, dok ozbiljnije gajenje rena osim veće površine zahteva i dobru mehanizaciju.

Ren se počeo gajiti u umerenim krajevima Istočne Evrope oko 15 godina pre nove ere, a postoje zapisi iz stare Grčeke i Egipta, gde je bio cenjen kao začin i kao lekovita biljka. Počeo je više da se širi i koristi pri kraju srednjeg veka.

Izgled

Ren je višegodišnja biljka, mada se za potrebe poljoprivrede vodi kao dvogodišnja. Ren ma beli zadebljan koren, a biljka može biti dužine do 120 cm. Prečnik korena u nekim slučajevima može biti i do 8cm.

Koren ima slab miris i ukus, ali se mljevenjem ili ribanjem on višestruko povećava.

Listovi su dučaki i široki, a iznojaju direkno iz korena. Na vrhu stabljike se tokom druge godine razvoja se razvijaju cvetovi koji su bele boje.

ren kako izgleda koren

slika sa sajta herbalextractsplus.com

Gajenje rena

Ren se uglavnom razmnožava iz reznica koje se dobijaju sa sporednih žila na korenu. Prilikom pravljenja reznica rena, da bi izbegli obrnutu sadnju, reznice možemo zaseći pri vrhu ravno, a na donjem delu da se napravi kosi rez.

Dužina reznica rena treba biti od 20 do 25cm, a prečnik oko 2 cm. Sadnja može da se obavi sadilicama za krompir ili sadnjom u brazdu. Razmak između biljaka u redu je oko 40 cm, a između redova obično 50 cm.

Ren se najčešće sadi u proleće (krajem marta ili početkom aprila), mada dobro podnosi i ako se sadnja obavi u jesen ako se stigne dobro ukoreniti. Kod jesenje sadnje rena se dešava da u proleće biljke poteraju cvetne stabljike koje treba uklanjati da bi se sprečilo iscpljivanje biljke.

ren na njivi

preuzeto sa sajta svyat.com

Prilikom zalivanja rena je poželjno da se to obavlja ređe, ali obilato. Na taj način se izbegne situacija da se razvije više krakova na renovom korenu, nego se forsira da koren raste u dužinu da bi mogao dohvatiti vodu.

Na težim zemljištima se mogu praviti gredice da bi se zemlja izdigla i bila rastresitija, jer se tako dobijaju biljke pravilne strukture. Ako se samo poseje u teškom zemljištu, koren rena će se savijati i ići u stranu.
Berba i skladištenje

Ren se iz zemlje vadi kada lišće postane žuto, jer je tada biljka ušla u fazu mirovanja. Ukoliko je reznica bila jaka i velika vađenje se može obaviti iste godine, međutim ako je korišćena slaba i tanka reznica tad biljku treba vaditi tek nakon dve godine. Period kad treba biti obavljeno vađenje se proteže od septembra pa do prvih mrazeva.

Korenje obično ima dužinu oko 30cm, a prečnik oko 3cm, potrebno ga je nakon vađenja očistiti, ukone se bočni izdanci korena i oprate vodom. Sređen koren se veže u vezice i potom odlaže u gajbice.

Tema na poljoinfo forumu:

Tekst na agropartner.rsVreme i način sadnje rena