Podbel (Tussilago farfara) je biljka iz roda glavočika, a zanimljivo je da njeno latinsko ime asocira na reč kašalj. To je jasan pokazatelj da se još i u starija vremena ova biljka koristila za smirivanje kašlja.

Poznat je još i pod nazivima: repuh, konjsko kopito, konjski lopuh, belo kopitnjakovo lišće, marta i kozja brada. Podbel je višegodišnja zeljasta biljka.

Najviše se sakupljaju delovi ove biljke i upotrebljavaju za kuvanje čaja. U manjem obimu se njegovi listovi premazuju tanko eteričnim uljima i tako postavljaju na kožu gde postoje problemi.

Izgled podbela

Podbel kao zeljasta biljka koja se razvija više godina ima više manjih stabala na kojima se nalaze listovi, a na vrhu svakog se nalazi cvet žute boje (prečnik mu je oko 2,5cm). Cvetovi svojim oblikom i bojom dosta podsećaju na cvetove maslačka.

Cvetovi kada precvetaju formiraju belu lopticu od semenki koje su predviđene da ih vetar može lako raznositi. Tako da i u toj fazi liči na maslačak jer formira paperjastu loptu, jer je svaka semenka povezana sa svojevrsnim padobranom.

Listovi imaju karakterističan ovalan oblik, zbog njih je na engleskom govornom području podbel pozat pod nazivom konjsko kopito. Gornja površina listova je glatka, dok je donja pokrivena finim dlačicama. Koren je plitak ali razgranat i bele je boje.

Sama biljka tokom celog razvoja ostaje relativno niska. Svaka stabljika se kreće iz posebnog korenovog pupoljka i može da naraste do visine od 30cm. Iz svake stabljike se razvija i jedan list nakon cvetanja i visina listova može biti od 10cm do 20cm.

Šta se sakuplja kod podbela

Cvetovi se sakupljaju u periodu kada počinju cvetati, a listvi se beru kada su u potpunosti razvijeni. Tako sakupljeni pupoljci, cvetovi i listovi se uglavnom koriste pri pripremanju čajeva.

Cvetovi se pojavljuju ranije od listova i obično se mogu videti i saklupljati u martu mesecu, dok se sakupljanje razvijenih listova može obaviti u maju i tokom juna.

Koršćenje podbela

Preporučuje se savetovanje sa stručnjacima (lekarima ili farmaceutima) pre nego se počne koristiti jer su više prisutni pirolizin alkaloidi. Treba napomenuti da se oni slabije mogu rastvoriti u vodi, pa se čaj od podbela može koristiti bez problema. Ta supstanca se javlja u još nekim biljkama koje imaju specifičan ukust listova  (duvan, šangarepa, peršun).

Ne preporučuje se korišćenje pobela za trudnice, dojilje, malu decu i takođe osobama koje imaju problema sa jetrom. Uzimanje čaja od podbela se svakako preporučuje u kraćem vremenskom periodu, a to obično traje tri meseca.

Zvanični stav je da korišćenje u količini 3 kašikice dnevno ne izaziva nikakve probleme. Do toga je došlo ispitivanjem u razvijenijim zemljama koje dosta pažnje obraćaju pravilima oko upotrebe lekovitog bilja. U nekim zemljama je zakonom regulisana upotreba ove lekovite biljke.

Podbel je dobar kod svih problema koji dovode do kašlja, laringitis, upala pluća, bronhitis, promuklost i asma. Cvetovi podbela se u kombinaciji sa drugim biljem mogu koristiti za saniranje oštećenja na koži.

Listovi koji se beru tokom meseca maja mogu da se koriste kao dodatak za salate ili pri pripremanju čorbi. takođe sveži listovi se mogu zgnječiti i koristiti kao obloka pri upali na koži ili pri upali pluća kao pomoć za smirivanje stanja.

Podbel čaj redovni

Čaj od podbela se može spremati na redovan način koji je uobičajan na ovim prostorima. Uzme se jedna kašikica osušenih listova i cvetova pa se ubaci u šolju od 2dl. Potom se to sve prelije sa vrelom vodom i ostavi se da odstoji oko 20 minuta. Nakon ceđenja zasladi se prema želji i pije.

Ovaj čaj se može pripremati i samo od cvetova ili samo od listova podbela, sa tim da ako se koristi cvet onda se za jednu šolju koristi 10g.

 Podbel čaj protiv asme

Čaj od podbela se za smirivanje asme pravi u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem. Mešavina se pravi tako što se pomeša po 50 grama  lista podbela, cveta lavande, lista crnog sleza i hajdučke trave. Na jednu šolju ide jedna kašikica ove smeše koja se preliva sa vrelom vodom i kada se malo rashladi pije.

Podbel čaj protiv kašlja

Čaj od podbela koji je namenjen opštom smirivanju kašlja se pravi u kombinaciji sa još nekim biljem. Pored podbela koriste se još i cvetovi divizme, plućnjaka i listovi od bokvice. Sprema se na redovan način tako što se jedna kašikica smeše lekovitog bilja prelije sa dva deci vode.

sve faze razvoja biljke podbel

Izgled biljke

Sve ove vrste čajeva se piju po dve ili tri puta dnevno i uvek se pije po jedan gutljaj. Takođe ovi čajevi se mogu koristiti i za inhaliranje u slučajevima kada je prisutan bronhitis.Prilikom inhalacija može koristiti više puta u toku dana. Ali ni ovde ne treba reterivati da sužinom koliko će se dana koristiti.

U nekim ranijim vremenima se predlagalo pravljenje cigara od smeše trava među kojima bi bilo i podbela, ali su novija istraživanja pokazala da se time ne postiže značajan efekat na smirivanje kašlja.