Polana je sorta malina poreklom iz Poljske. Nastala je ukrštanjem sorti Zeva herbstfrte i sorte Haritage, upisana je u registar sorti.

Ona je stabilna i može da se gaji bez vezivanja u špalir. Malina Polana ima prinos koji je veoma dobar, a jednogodišnji izdanci mogu u jesen već doneti plodove što je svrstava u dvorodne (jesenje) maline.

Na našim prostorima spada među najpopularnije sorte koje se gaje. Razlog za to treba potražiti u tome što plodovi počinju da zore krajem jula meseca i to se nastavlja sve do kasne jeseni.

Malina polana opis

Plodovi su tamnije crvene boje, mogu da se čuvaju nekoliko dana nakon berbe, plodovi imaju kompaktan izgled, dobru strukturu i široko su konusni. Malina Polana se može korsititi za svežu upotrebu, a i kao malina za industrisku proizvodnju. Može da se koristi za proizvodnju želea, pekmeza, sokova i vina.

plodovi maline polane

slika sa isons.com

Stabljike (lastari) mogu biti visine od 120cm do 140cm kada se potpuno razviju, i tada se počinju pojavljivati cvetovi. Nakon toga se istovremeno na malinama mogu videti cvetovi, zeleni i zreli plodovi. Zreli plodovi se mogu brati sve do pojave prvih mrazeva krajem jeseni, što je praktično tri meseca neprekidne berbe. Taj dug period koliko traje berba obezbeđuje da ova sora malina ima dobar prinos.

Stabljike su pokrivene sitnijim bodljama koje nisu jako razvijene. Sorta dobro podnosi neke bolesti i otpornija je na štetočine od većine drugih sorti malina.

Nakon prvog uklanjanja stare biljke kod ove sorte malina se  pojavljuje od 6 – 8 izdanaka,  a u kasnijim godinama taj broj izdanaka koji se pojavljuju može biti značajno veći. Da bi se ostvario dobar prinost ipak je preporuka da na dužnom metru ne bude više od 20 stabljika. Da bi se postigao dobra gustoća stabljika maline potrebno je obaviti proređivanje izdanaka tokom sezone.

Sadnja maline Polane

Sadnja maline Polane se treba obaviti na dobro pripremljenom zemljištu, pre početka radova je potrebno da se uradi analiza zemlje da bi se video njegov sastav i koja je pH vrednost. Kao i za većinu sorti malina poželjno je da pH vrednost bude između 5,5 i 6,5.

Na zemljištu gde se planira dići nasad maline je dobro da se ne gaje neke kulture koje mogu da na svojim ostacima sačuvaju boleti koje se mogu preneti na novi zasad malina. To su jagoda, paradajz, krompir i paprika. Pre oranja je poželjno da se zemlja obradi pomoću podrivača na dubinu od oko 60cm.
Da bi malina Polana obezbedila dobar prinos potrebno je obavljati dodatno đubrenje svake godine i obezbediti redovno navodnjavanje malinjaka. Bolje je ako se sadnja obavi u jesen, ali se može obaviti i u toku proleća. U oba slučaja je karakteristično da malina Polana ima prinos tokom prve godine. Od druge godine plodovi stižu za berbu u drugoj polovini jula meseca ili u prvoj polovini avgusta meseca.

Na kraju sezone, nakon prvih mrazeva se sačeka oko 15 dana i onda se ukone sve stabljike. Oko načina uklanjanja postoji više različitih preporuka, jedni preporučuju ručno dok se mogu često naći preporuke da se obavi kompletno uklanjanje tako što se sve pokosi. Kako može da se gaji bez potpornih stubova košenje lastara se brzo može odraditi što ceo postupak čini jednostavnim.

Nakon toga je potrebno stare stabljike koje smo uklonili pokupiti, izneti iz malinjaka i spaliti da bi se suzbila mogućnost širenja bolesti i štetnih insekata.