Eriofidna grinja lista maline (Phyllocoptes gracilis) je štetni insekt koji je poznat i pod nazivom malinina grinja.

Ovaj štetni insekt pravi dosta štete na malinjacima, a problem je što može imati više generacija tokom godine koje se međusobno preklapaju.

Oštećenja na listovima prilikom jakog napada su jasno vidljiva, a tada dolazi do problema sa plodovima koji se slabije oplođuju i imaju nepravilan razvoj. Većina insekticida koja se koristi za druge insekte suzbija i grinju, ali se oni povremeno moraju menjati zbog razvoja rezistencije.

Ciklus razvoja – Eriofidna grinja lista maline

Ženke ovog insekta zimu provode na stablima maline, nalaze se unutar pupoljaka među listićima, takođe i u pazuhu pupoljaka i u ožiljcima koji su nastali sa opadanjem listova a koji su blizu lisnih pupoljaka ili cvetnih pupoljaka. Uobičajno ženke zimu provode na višim pozivijama na izdancima u proseku na jedan metar visine.

Phyllocoptes gracilis

slika sa sajta tillvaxttradgard.slu.se

U proleće kada temperatura pređe 12°C se pokreću ženke i obično se zadržavaju na naličju listova. U početku se zadržavaju na listovima dvogodišnjih izdanaka, a kasnije tokom sezone se premeštaju na naličje listova jednogodišnjih izdanaka. Malinina grinja se premešta među biljkama se dešava pomoću vetra ili uz pomoć drugih insekata.

Ovi insekti su prisutni na malinjaku u periodu od aprila meseca, pa sve do oktobra. Imaju više generacija u toku jedne godine, sa tim da ženke jaja počinju da polažu kada tempretura pređe 25°C.

Video snimak

Eriofidna grinja lista predstavlja veliki problem , a na ovom video snimku je malo bolje objašnjeno.

Štete na malinjaku

Problemi na malinama koje prouzrokuje Eriofidna grinja lista maline (malinina grinja) su veoma raznoliki (pegavost listova, hloroza,  malformacije delova lista) i na plodovima maline  (neujednačena oplodnja i razvoj plodova – zrnavost plodova, stagnacija rasta, neujednačena obojenost plodova,  neujednačeno vreme dozrevanje).

Pored promena na listovima i plodovima malina, ove promene se mogu uočiti i ukoliko je došlo do zaraze na zasadu kupina.
Pročitajte kompletan takst o malini

Promene na biljkama se u početku primete kao svetle mrlje na listovima koje se postepeno proširuju. Površina lista se deformiše i postaje neravna, a u isto vreme dolazi do smanjene malajavosti naličja lista.

Dešava se da se simptomi delovanja ovog štetnog insekta na malinjaku mogu pomešati sa nekim vrstama virusnih infekcija, što može dovesti do grešaka pri zaštiti zasada.

Zaštita se ogleda u preventivnom delovanju jer postoji razlika među sortama malina u stepeni koliko su otporne. Hemijska sredstva su efikasna u periodu kada se ženke nakon zime premeste na mlade listove na dvogodišnjim izdancima i zaštita se može efikasno primenjivati sve do pred početak cvetanja maline.