Kajsija novosadska rodna je sorta poreklom iz Srbije. Ova sorta je nastala metodom odabira iz prirodne populacije i to 1987 godine. U stvaranju su učestvovali:prof. dr Milovan Korać, prof. dr Branislava Gološin, prof. dr Vladislav Ognjanov, prof. dr Zoran Keserović, prof. dr Slobodan Cerović i prof. dr Jelena Ninić-Todorović.

Plodovi imaju težinu od 70 do 80 grama, što ih svrstava u red krupnih. Boja ploda je narandžasta, deo ploda koji je bio okrenut prema suncu bude crvene boje. Meso ploda je narandžasto, ukus je slatko kiseli i sočno je. Plodovi stižu za berbu u drugoj polovini jula meseca. njihov oblik je pomalo ovalan a sa strane kada se gleda deluje kao da je malo spljošten.

Novosadska rodna kajsija ima drvo koje je umereno bujno, ali to još zavisi šta je korišćeno kao podloga i posrednik prilikom kalemljenja. Korišćenjem dobre podloge (džanarika) i posrednika se umanjuje opasnost da se desi apopleksija kajsije (iznenadno sušenje stabla).

Vreme cvetanja je kasnije u odnosu na prosek cvetanja kajsija (nekoliko dana nakon sorte Madjarska najbolja), čime se umanjuje opasnost da prolećni mrazevi nanesu štetu pri cvetanju.

kajsija novosadska rodna

slika sa zdravasrbija.com

Na stablu se formira relativno široka okrugla kruna, koju je neophodno orezivati na način da se spreči da prerodi. U slučaju obilatog roda se dešava da grane puknu jer su relativno krte.
Jezgra je kod ove vrste slatka, što omogućava da se koristi pri proizvodnji rakije od kajsije bez uklanjanja koštica iz plodova. Kajsija novosadska rodna ima plod se lako otvara na dva dela (cepača),a randman mezokarpa je oko 96%.

Manu može predstavljati oblik koštice čiji vrh se lako odlomi kada se otvara. Ukoliko se na to obrati pažna pri odvajanju koštica od ploda, tada ni to ne predstavlja neki veliki problem.